Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Politie wil vaker undercoveragenten inzetten in strijd tegen criminaliteit

De Nederlandse politie gaat vaker undercoveragenten inzetten, om te infiltreren in criminele bendes. Dat zegt de Nationale Politie tegen RTL Nieuws. „Het inzetten van undercoveragenten wordt steeds belangrijker om bewijs te verzamelen”, zegt Marjolein Smit, hoofd van de Dienst Specialistische Operaties.

Een van de zaken waarin undercoveragenten het verschil hebben gemaakt, is die van het terrorismeproces rond het vakantiehuisje in Weert. Een vermeende terroristische cel zou vanuit het vakantiehuisje bezig zijn geweest met het plannen van een grote aanslag in Nederland. Twee agenten gingen undercover bij de cel en wisten daardoor cruciaal bewijs te verzamelen, waardoor de groep opgerold kon worden.

Levert veel op

„Klassieke opsporingsmiddelen als telefoons tappen en observeren zijn nog altijd belangrijk. Maar we zien ook dat ze minder opleveren dan vroeger”, zegt Smit in gesprek met RTL Nieuws. Criminelen houden er namelijk steeds meer rekening mee dat ze in de gaten gehouden worden. „Ik verwacht dat wij vaker en misschien ook wel op andere manieren en in meer zaken infiltratie zullen gaan inzetten en alles wat daarmee samenhangt. Omdat we zien dat dat veel oplevert.”

Op jaarbasis worden gemiddeld zo’n dertig tot vijftig undercoveroperaties uitgevoerd door het speciale Team Werken Onder Dekmantel, van de poltie. Bij dit team werken ongeveer 300 mensen, daarbij moet je denken aan de undercoveragenten zelf, maar ook aan juristen, IT-experts, psychologen en begeleiders.

Uitbreiding

De goed getrainde agenten doen zich voor als drugshandelaar of barkeeper om contact te maken met de vermeende criminelen. Doelwitten lopen uiteen van drugsbendes en motorclubs tot terroristische cellen.

Het veelvuldig uitvoeren van undercoveroperaties zorgt er volgens Smit voor dat de eenheid er steeds beter in wordt. „In onze toolkit, het arsenaal van opsporingsmiddelen die we hebben, is infiltratie een blijvende en waardevolle aanvulling. Op dit moment redden we het goed. Maar voor de toekomst denk ik dat we zullen moeten uitbreiden. We hebben meer werk dan we aankunnen. Maar dat geldt voor elk team waaraan je vraagt of ze meer geld en capaciteit nodig hebben.”

Lees ook: Vrouw gaat viral met video over mannen die haar steeds onderbreken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.