Metro
Metro Opvallend 3 okt 2020 / 10:27 uur

Vrouw gaat viral met video over mannen die haar steeds onderbreken

Een Amerikaanse studente kreeg veel bijval, nadat ze op TikTok een video plaatste waarin te zien was hoe haar mannelijke klasgenoten haar steeds weer onderbraken als ze haar mening gaf. De video is inmiddels al ruim 2,4 miljoen keer bekeken. Volgens de Amerikaanse geeft het goed weer hoe het is om als vrouw actief te zijn in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

De 22-jarige Claire McDonnell is één van de slechts vier vrouwen die, samen met zestig mannen, deelneemt aan het science en finance programma aan de Universiteit van Iowa. Als een van de weinige vrouwen in een door mannen gedomineerd studieprogramma, loopt ze met regelmaat tegen vervelende situaties aan.

Niet serieus genomen

„Sommigen van ons, meisjes, staan ​​bovenaan in het programma, maar hoe ervaren we ook zijn, geen van de mannen lijken ons serieus te nemen”, vertelt McDonnell tegenover BuzzFeed News.

Gedurende de week had ze een videomeeting voor een groupsproject. Ze begon met het opnemen van de meeting, omdat haar mannelijke klasgenoten haar continu onderbraken en haar ideeën afschoten. In eerste instantie wilde ze het filmpje alleen delen we een vriendin.

Gebeurt dagelijks

Later bedacht ze zich echter dat het filmpje perfect laat zien hoe vaak dit soort dingen gebeuren als je als vrouw in een door mannen gedomineerde wereld werkt. Donderdag besloot ze het filmpje dan ook via TikTok te delen.

@cleasel

my male classmates love listening to my input and letting me finish my sentences ❤️. true respectful kings 🥰. #fyp #womeninstem #misogyny #men

♬ original sound – Claire McDonnell

Volgens McDonnell is het haast ironisch te noemen dat klasgenoten haar zo behandelen. Zij is naar eigen zeggen namelijk degene met de meeste werkervaring in het betreffende werkveld en heeft al vaker soortgelijke opdrachten gedaan. Haar mannelijke groepsgenoten leken daar echter geen boodschap aan te hebben.

„Dit soort dingen gebeuren dagelijks”, stelt McDonnell. „Soms zijn er opdrachten waar wij, vrouwen, andere klasgenoten mee helpen, maar vervolgens strijken zij met de eer. Of als we bijvoorbeeld een idee presenteren, zijn ze altijd heel aarzelend en willen ze het haast niet aannemen. En als ze het wel aannemen, doen ze vervolgens alsof het hun eigen idee was.”

Veel reacties en bijval

Niet alleen klasgenoten behandelen de vrouwelijke studenten anders. Ook de docenten hebben er een handje van. McDonnell vertelt dat er ooit een docent naar haar en een andere vrouwelijke klasgenoot toeliep en vroeg met betrekking tot de lesstof: „Dames, begrijpen jullie wel waar we het over hebben?”

De Amerikaanse had nooit verwacht dat haar filmpje viral zou gaan. Ze wordt overspoeld met reacties van vrouwen die haar verhaal herkennen. En veel mensen stellen dat ze de volgende keer gewoon de mannen moet onderbreken, net zo lang tot ze doorhebben dat dat was wat ze bij haar deden.

 

„Als je er buiten staat, moet je bijna lachen om hoe vreselijk de situatie is”, meent McDonnell. „Het is een zeer ernstig probleem dat aan het licht brengt hoe veel vrouwen het ervaren. Het is iets dat moet veranderen. Mannen moeten bereid zijn om die veranderingen door te voeren.”

Lees ook: Onderzoek: 95 procent coronapatiënten heeft na halfjaar nog klachten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw gaat viral met video over mannen die haar steeds onderbreken
Sluiten