Metro
Metro Binnenland 19 okt 2020 / 14:11 uur

Politie weer present in Duindorp en burgerwacht gewenst: ‘Schakel reltokkies uit’

Het is weer hommeles in Duindorp. Jongeren gaan los met stenen en vuurwerkbommen en bussen (en bushokjes) worden niet gespaard.

De politie is vanavond dan ook opnieuw „zichtbaar aanwezig” in de Haagse wijk Duindorp om de rust in de buurt te bewaken, laat een woordvoerster weten. Vorige week veroorzaakte een groep jongeren onrust in de wijk. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. De politie staat met zo’n tien arrestatiebussen en drie ME-bussen in de wijk, ook loopt er een aantal agenten rond en patrouilleren ze op politiepaarden.

Onrusten en onlusten Duindorp

Oud-voorzitter van Wijkberaad Duindorp Leo Pronk is helemaal klaar met de onrust. De politie heeft al dagen de handen vol aan onruststokers die met stenen gooien, vuurwerk afsteken en brandjes stichten. „Het zijn een stel hersenlozen met petjes en maskertjes op. Het lijken wel guerrilla’s”, zegt Pronk op Omroep West.

De oorzaak van de onlusten is nog niet duidelijk. Pronk stelt dat een oproep tot rellen op sociale media de aanleiding is, maar de politie kan dat niet bevestigen. Evenmin is bekend of de politie de komende dagen aanwezig blijft in de wijk. „We kijken op basis van actuele informatie wat nodig is”, laat de woordvoerder weten.

Lees ook: Groep beren doodt verzorger voor de ogen van toeristen in Shanghai

De overlast vond vorige week vooral plaats in de omgeving van het Tesselseplein en de Pluvierstraat. Woensdagavond stichtte een aantal jongeren brand en zijn de ruiten van een HTM-bus ingegooid. De avond erna werden containers in brand gestoken en twee politievoertuigen bekogeld met flessen. De politie doet onderzoek naar de incidenten.

Relschoppers

Vrijdagavond werd de mobiele eenheid ingezet en moesten verkeerscontroles voorkomen dat er mensen de wijk in kwamen die er niet hoefden te zijn. Even ontstond onrust toen relschoppers vuurwerk en stenen naar de politie gooiden. Ook werd een bushokje vernield.

Gisteravond waren er volgens de politie geen noemenswaardige incidenten. „Het is een stuk gemoedelijker verlopen dan de avonden daarvoor”, licht de zegsvrouw toe. „We zijn tevreden over het verloop van de avond.”

Actie

Het gaat buurtbewoners allemaal niet in de koude kleren zitten. Een vrouw met hond vraagt een paar dagen geleden al om actie van de politie. „Ik zit hier met een hele angstige hond die zit te trillen van de knallen. Een drama om hem uit te moeten laten. Niet alleen vanavond, gedurende een aantal weken al!” Ook voelen sommige bewoners zich even niet meer zo blij in de wijk. „Ik schaam me inmiddels kapot.” Behalve de politie, zou een burgerwacht geen overbodige luxe zijn, stelt iemand. „Zat uit de kluiten gewassen brave burgers daar om de reltokkies uit te schakelen.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie weer present in Duindorp en burgerwacht gewenst: ‘Schakel reltokkies uit’
Sluiten