Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 18 okt 2020 / 20:45 uur

Henk Otten wil door met nieuw boegbeeld na vertrek Henk Krol uit Partij voor de Toekomst

Henk Otten wil na het vertrek van Henk Krol uit de Partij voor de Toekomst door in de politiek. Laatstgenoemde maakte vanochtend bekend dat hij opstapte vanwege een ruzie met Otten. Henk Otten richt zich na een „turbulente tijd” met de partij op de verkiezingen. Hij gaat op zoek naar een nieuwe leider, maar wil daar wel de tijd voor nemen.

„Ik werd wakker gebeld door de pers, ik wist van niets”, zegt Otten over het persbericht waarin Krol zijn vertrek aankondigt. De ruzie tussen kamp-Krol en kamp-GO (Groep Otten) was al een tijdje gaande.

Scheidslijn Partij voor de Toekomst

Met het vertrek van Krol uit Partij voor de Toekomst is er volgens Otten nu een „duidelijke scheidslijn” tussen de twee kampen. „De mensen van Krol waren helemaal gepokt en gemazeld in die ruziecultuur. Ze moesten nog afkicken van dat geruzie bij 50PLUS.”

De verwijten tussen beide politici vliegen over en weer. De rechterhand van Otten, senator Jeroen de Vries, zou een woordvoerder hebben bedreigd, zegt Krol. Die woordvoerder en de secretaresse van het voormalig boegbeeld van 50PLUS zouden „alles via de pers uitvechten, eeuwige roddel en achterklap”, zegt Otten op zijn beurt.

Lastige samenwerking

Waar Krol na jarenlang geruzie uit 50PLUS stapte, werd Otten uit Forum voor Democratie gegooid na een explosief conflict tussen hem en mede-oprichter Thierry Baudet. De Partij voor de Toekomst bestond nog maar net toen mede-oprichter Femke Merel van Kooten-Arissen de partij al verliet.

Eerder stapte zij al uit de de Partij voor de Dieren en 50PLUS. Aanleiding was deze derde keer onder meer de lastige samenwerking met Otten. Na het vertrek van Van Kooten-Arissen zit Krol als eenmansfractie in de Tweede Kamer. GO telt twee zetels in de senaat.

Partij voor de Toekomst
Henk Krol, Jeroen de Vries, Femke Merel van Kooten en Henk Otten. Foto: ANP

Al snel de baas

Otten is blij dat hij ervoor heeft gezorgd dat „GO al snel de baas werd”. Een van de voorwaarden voor de fusie tussen de twee partijen was dat het bestuur in handen was van ‘kamp-Otten’. Hijzelf is partijvoorzitter, De Vries is secretaris en Robert Baljeu (ook oud-FVD) bestuurslid. De ruzie met Henk Krol ontstond ook doordat zij collega-bestuurslid Pieter Bogaardt (penningmeester) hadden geroyeerd.

Kamp-GO blijft over

Na het vertrek blijven dus vooral Ottens mensen over. „GO is nu Partij voor de Toekomst”, legt Otten uit. Hij wil met een fris „en jonger” gezicht de verkiezingen in. De verkiezingen zijn al in maart, maar haast heeft Otten nog niet met zijn zoektocht. „We hebben liever een goede lijsttrekker dan een snelle lijsttrekker.” Hij heeft een aantal kandidaten op het oog, maar de meeste mensen zijn volgens hem nu vooral met corona bezig.

Otten wil dus vooral vooruitkijken, maar oud-50PLUS-voorzitter Geert Dales zegt wel nog een rekening met hem te willen vereffenen. Dales had bij de oprichting van de Partij voor de Toekomst een logo laten ontwerpen. Hij wil dat Otten voor gebruik van het logo en teksten op de website van de partij betaalt. Het logo was namelijk een „cadeautje voor Henk”, zei Dales eerder dit jaar. Maar dan wel voor Henk Krol.

Lees ook: Henk Krol kapt er alweer mee, uit partij door ruzie tussen Henk en Henk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Henk Otten wil door met nieuw boegbeeld na vertrek Henk Krol uit Partij voor de Toekomst
Sluiten