Metro
Metro Binnenland 30 okt 2020 / 07:32 uur

Noodkreet zorg aan zo’n beetje iedereen: ‘Kom ons alsjeblieft weer helpen!’

Grote zorgen vanuit de zorg, en zorgorganisaties smeken om steun uit de samenleving. Iedereen die komende weken zijn handen vrij heeft, wordt opgeroepen zich te melden bij ‘Extra handen voor de zorg’.

„De situatie is niet veel langer houdbaar”, stelt ouderenzorgorganisatie ActiZ in het AD. In de ouderenzorg zijn de personeelstekorten op dit moment zo nijpend, dat zorgorganisaties alle extra handen nodig hebben die ze kunnen krijgen. Niet alleen gepensioneerde zorgmedewerkers, ook mensen die om andere redenen het vak verlaten hebben en verpleegkunde-studenten worden opgeroepen zich (weer) te melden.

Stoomcursus zorg

De oproep geldt ook voor burgers zonder zorgachtergrond. „In een spoedcursus van een week, de Nationale Zorgklas, kunnen we mensen snel klaarstomen om te helpen bij de verzorging’’, zegt woordvoerder Eric Bosman van ActiZ. „Daarnaast roepen we iedereen op om te kijken of je iets voor kwetsbare ouderen of chronisch zieken in je eigen omgeving kunt doen.’’

Lees ook: Wilders woest op kabinet dat een hoger zorgsalaris niet ziet zitten

Extra handen

Afgelopen voorjaar waren oud-zorgmedewerkers, studenten en vrijwilligers massaal bereid om bij te springen. Bijna 20.000 Nederlanders meldden zich via Extrahandenvoordezorg.nl, een website die toen in het leven werd geroepen. Nu is er veel minder animo. „Op dit moment zijn wij druk bezig om iedereen weer te benaderen met de vraag of zij beschikbaar zijn’’, zegt woordvoerder Arjan Huijsmans van Extra handen voor de zorg.

Ook in het voorjaar bleek in de praktijk lang niet iedereen inzetbaar. „Tussen maart en juni hebben we een kleine 8000 mensen voorgesteld aan een zorgorganisatie. Dit najaar hebben pas ongeveer 2500 mensen aangegeven dat ze beschikbaar zijn.’’

Zorgorganisaties hebben hun hoop onder meer gevestigd op personeel uit andere sectoren die nu min of meer platliggen, zoals de horeca, catering en reiswereld.

Lees ook: Rotterdam heeft ‘boodschap van hoop’ nodig tijdens alternatieve jaarwisseling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Noodkreet zorg aan zo’n beetje iedereen: ‘Kom ons alsjeblieft weer helpen!’
Sluiten