Metro
Metro Binnenland 5 okt 2020 / 12:34 uur

Kerken terug naar max 30 mensen en zingen is er niet meer bij

De Nederlandse kerken gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden.

Dat liet minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vanochtend weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.

Dit weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend werd dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. Eerst ontstond veel ophef op social media, later ook onder politici in Den Haag. Lodewijk Asscher vindt dat er überhaupt geen uitzondering op de coronaregels moet worden gemaakt voor religieuze bijeenkomsten. „Als bioscopen, theaters, sportclubs en horeca een bijdrage wordt gevraagd in de bestrijding van het virus, moeten geloofsgemeenschappen ook hun bijdrage leveren.” Grapperhaus voldeed vanmorgen aan een oproep van onder meer Rob Jetten:

‘Ook kerken moeten offers brengen’

„We moeten allemaal weer even extra offers brengen om het coronavirus er stevig onder te krijgen”, zegt Grapperhaus. Naar eigen zeggen heeft de bewindsman dat vorige week ook al aangegeven in overleg met de kerken. Maar: „Het is toch voor sommige gemeenschappen kennelijk goed om dat nog eens even heel erg expliciet uit te dragen.”

Een foto van minister Grapperhaus die met de kerken in gesprek ging
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Foto: ANP / Remko de Waal

Politie mag tijdens een dienst niet handhaven

Waar de overheid beperkingen in bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranche kan opleggen, moet dat bij kerken op basis van vrijwilligheid. „Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven”, zegt Grapperhaus. „Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.”

Met de kerken waar het gisteren niet goed ging, zal volgens Grapperhaus nog nader worden gesproken. Maar daarin ziet hij voor zichzelf geen rol. „In eerste instantie moet de koepel dat zelf met de aangesloten kerken doen.”

Lees ook: Ouderenuurtjes supermarkt en dringend verzoek mondkapje op scholen ingegaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kerken terug naar max 30 mensen en zingen is er niet meer bij
Sluiten