Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 15 okt 2020

Haags hufterfeest voor lockdown was een ‘momentopname’

De beelden van de feestende menigte in een partytent op het Plein in Den Haag waren „een momentopname”. Dat laat een medewerkster van het bewuste restaurant weten.

Over het feest, dat door PvdA-leider Lodewijk Asscher een „hufterige actie” werd genoemd, ontstond behoorlijk wat commotie. Op het terras van restaurant Luden werd gisterenavond uitbundig feestgevierd. Dat was nét voordat de lockdown van kracht werd en de horeca voor vier weken dicht zou gaan.

Politici spraken schande van het feest dat op een steenworp afstand plaatsvond van het debat over de nieuwe coronaregels. „Terwijl wij hier spraken was hier in een tent op het Plein een groot feest aan de gang, wat wel laat zien dat we nog een lange weg te gaan hebben om met zijn allen corona aan te pakken”, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher. „Dat is echt wel een hele hufterige actie naar al die ondernemers die daar de dupe van zijn.”

Verkeerde muziek

Volgens de medewerkster komt het restaurant mogelijk later vandaag nog met een officiële reactie. De eigenaar van Luden John Prins laat aan Omroep West weten hij de reacties wat overtrokken vindt. „Het was geen feest. Dit mag tot 22.00 uur”, laat hij weten. Hij ontkent dat handhavers de avond hebben beëindigd en zegt dat er wel degelijk is geprobeerd te handhaven. „Op video’s is te horen dat er wordt gezegd: ‘Blijf zitten, blijf zitten.’ Ik heb zelf om 21.30 uur de muziek uitgezet.”

De partytent waar mensen de bloemetjes op de vooravond van de lockdown buiten hebben gezet, zet Luden elk jaar neer. „Die gebruiken we al drie jaar. Hij is niet speciaal voor deze avond neergezet.” Volgens Prins ging het om een mix van verkeerde muziek, het afscheid van de horeca en de emotie.

Onverantwoord feestje

De burgemeester van Den Haag Jan van Zanen noemde het feestje „volstrekt onverantwoord”. „Deze mensen hebben lak aan hardwerkende medewerkers in de zorg, patiënten die op de IC liggen of wiens operatie nu wordt uitgesteld. Natuurlijk willen mensen weer feesten, maar door dit soort egoïstisch gedrag duren de maatregelen alleen maar langer. Zo raak je jezelf, anderen en ondernemers ook alleen maar harder.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Haags hufterfeest voor lockdown was een ‘momentopname’
Sluiten