Metro
Metro Binnenland 8 okt 2020 / 08:30 uur

GroenLinks wil 10.000 startkapitaal voor alle 18-jarigen

Een startkapitaal van 10.000 euro voor iedere 18-jarige in Nederland, om te gebruiken voor de eigen ontwikkeling. Met dat geld kunnen jongeren bijvoorbeeld collegegeld betalen, zich omscholen, of een eigen bedrijf starten.

Met dit voorstel biedt GroenLinks een alternatief voor de basisbeurs, die vijf jaar geleden werd afgeschaft. Het plan maakt deel uit van het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat de partij dit weekend presenteert.

Aanvullende beurs uitbreiden

De basisbeurs werd vijf jaar geleden mede met de steun van GroenLinks afgeschaft, maar veel partijen die de komst van het leenstelsel steunden komen daar nu op terug. Inmiddels wil een meerderheid van de Tweede Kamer van het leenstelsel af. Een aantal partijen wil terug naar de basisbeurs, maar GroenLinks komt nu dus met een alternatief.

De partij wil ook dat het geld beschikbaar wordt voor alle 18-jarigen die de afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen. Verder wil GroenLinks de toegang tot de aanvullende beurs uitbreiden. Jongeren wier ouders 100.000 euro of minder verdienen moeten ervoor in aanmerking komen, vindt de partij.

Solidariteitsbijdrage voor miljonairs

GroenLinks denkt dat het zo’n 2,2 miljard euro kost om het plan uit te voeren. Dat geldt wil de partij opbrengen via een ‘solidariteitsbijdrage’ door miljonairs in de vorm van een vermogensbelasting. Mensen met meer den een miljoen euro moeten 1 procent belasting betalen en voor mensen met 2 miljoen of meer moet dat percentage omhoog naar 2 procent.

Lees ook: Pence en Harris houden debat wél beschaafd, maar botsen over corona

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GroenLinks wil 10.000 startkapitaal voor alle 18-jarigen
Sluiten