Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 13 okt 2020 / 18:28 uur

Grutto vliegt non-stop 12.000 kilometer in elf dagen

Een grutto heeft het wereldrecord langste non-stopvlucht gebroken met een tocht tussen Alaska en Nieuw-Zeeland.

The Guardian schrijft dat de weidevogel in elf dagen een afstand van meer dan 12.000 kilometer aflegde.

De grutto vertrok op 16 september vanuit de Amerikaanse staat Alaska en streek elf dagen later neer in een baai bij Auckland in Nieuw-Zeeland. Onderweg haalde hij soms wel snelheden van bijna 90 kilometer per uur. Het vogeltje droeg een harnas met zender zodat onderzoekers zijn route konden volgen.

Met drie collega-grutto’s op pad

De mannetjesgrutto vloog samen met vier andere grutto’s. „Ze lijken te weten waar ze zich op de wereld bevinden”, zei Jesse Conklin van het Global Flyway Network. „We kunnen het niet echt verklaren, maar ze lijken bijna een kaart in hun hoofd te hebben.” Het Global Flyway Network is een samenwerkingsverband van wetenschappers die vogeltrektochten bestuderen, onder andere met de Nederlandse Vogelbescherming. Deze gruttosoort, de rosse grutto, leeft in bepaalde jaargetijden ook in de Nederlandse Waddenzee.

Grutto als een straaljager

Het dier wordt ook wel een straaljagervogel genoemd. Volgens Conklin is de bouw van de grutto vergelijkbaar met een straaljager en kan hij daarom zo ver vliegen. „Hun lange puntige vleugels en strakke lichaam maakt ze aerodynamisch.” De windstroom boven de oceaan verklaart waarschijnlijk hoe de vogel de tocht kan volhouden. Vermoedelijk eet de grutto onderweg niet.

Lees ook: Gat graven naar andere kant van de aarde? Hier kom je uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grutto vliegt non-stop 12.000 kilometer in elf dagen
Sluiten