Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 4 sep 2020

Nadert de lynx ons land? Na twee eeuwen is dier terug in de Ardennen

De lynx heeft zich gevestigd in België. Of beter gezegd: weer gevestigd. Het roofdier is dus behoorlijk in de buurt van Nederland gekomen.

De Vlaamse natuurvereniging Landschap gaat van de vestiging van de lynx uit nu de grootste Europese katachtige op foto is vastgelegd in de Semoisvallei in de Ardennen.

Het dier van het formaat herdershond kwam bijna twee eeuwen niet voor in België, aldus Landschap. Al vele jaren en ook recent claimen mensen in België een lynx te hebben waargenomen, maar dat kon nooit worden geverifieerd.

Lynx is de spook van het bos

De lynx, ook wel ‘het spook van het bos’ genoemd, is heel moeilijk op camera vast te leggen. Maar het lukte een vrijwilliger van natuurorganisaties op 27 augustus het volwassen roofdier te fotograferen met een (onbemande) wildcamera. Daarmee zijn „alle twijfels” weggenomen. Hier zie je ‘m:

Lynxen leven het grootste deel van het jaar solitair, in gebieden van 100 tot 1000 vierkante kilometer groot. In Duitsland leven naar schatting zo’n 140 exemplaren en ook in Frankrijk komt de soort al langer voor als uitvloeisel van herintroductieprojecten. „Nieuwe gebieden in Europa worden veroverd in etappes, met grote boscomplexen als belangrijke stapstenen”, aldus de natuurorganisatie.

Ongevaarlijk voor de mens

Zwitserse, Franse en Duitse experts hebben de foto van de Belgische lynx beoordeeld en zijn er zeker van dat het om een volwassen exemplaar gaat, volledig wild en in uitstekende conditie, schrijft Landschap. De ‘superkat’ eet onder meer herten en wilde zwijnen. Voor mensen is de lynx ongevaarlijk.

Met het nieuws valt te verwachten dat het dier op termijn ook in Nederland opduikt. „Dat zou heel mooi zijn”, zei roofdierkenner Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling vandaag tegen De Telegraaf. „We moeten niet raar opkijken als de lynx een dezer dagen door ons Zuid-Limburgse landschap struint.”

Lees ook: Nooit eerder zulke scherpe beelden: relaxte wolvin met zwijnenbig in de bek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nadert de lynx ons land? Na twee eeuwen is dier terug in de Ardennen
Sluiten