Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 aug 2020
Leestijd: 1 minuut

Weer demonstratie op Malieveld tegen coronamaatregelen

Mensen die het niet eens zijn met de maatregelen rondom het coronavirus, demonstreren vanmiddag weer op het Malieveld. Het Algemeen Burger Collectief (ABC) protesteert daar onder meer tegen de anderhalvemetersamenleving en het dragen van mondkapjes. Ook Sta op voor Vrijheid heeft volgens de gemeente een betoging aangekondigd.

Het ABC, dat zegt een collectief van het Nederlandse volk te zijn, eist het aftreden van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Volgens hen moet dat omdat zij de „geestelijke, maatschappelijke en lichamelijke gezondheid” in gevaar zouden brengen. De samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie zou moeten worden beëindigd en de actiegroep roept op tot strafrechtelijke vervolging van die VN-organisatie.

Respect voor hulpdiensten

De Haagse burgemeester Jan van Zanen riep gisteravond iedereen die op het Malieveld wil betogen op om zich aan de regels te houden. Als er waarschuwingen of aanwijzingen van de politie genegeerd worden, treedt de politie of de ME op, meldde de burgemeester. Verder vroeg hij om respect voor de hulpdiensten, in het bijzonder voor de politie.

Eerdere demonstraties op onder meer het Malieveld leidden verschillende keren tot ongeregeldheden. Donderdag raakte een agent gewond bij een demonstratie in de buurt van het Binnenhof, waarbij meerdere arrestaties werden verricht.

Lees ook: Zwarte man gestorven in Lafayette nadat politie van dichtbij op hem schoot

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.