Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 9 aug 2020 / 21:02 uur

Na heetste 8 augustus, nu ook heetste 9 augustus ooit gemeten

In De Bilt was het zondagmiddag om 16.10 uur 32,6 graden en daarmee is het officieel de heetste 9 augustus ooit gemeten. Het vorige record was 32,5 graden, dat werd in 2004 gehaald, zo meldt Weeronline. In het zuiden werden zondag nog hogere temperaturen gemeten. In Gilze-Rijen werd het om 15.50 uur maar liefst 35,3 graden.

Eerder zondag was al sprake van een officiële hittegolf, de eerste van dit jaar en de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901.

De komende dagen blijft het zeer heet met in De Bilt maxima van 33-34 graden. In het zuidoosten wordt het met 37 graden het heetst. Aan de noordwestkust is het 29 graden.

Van zondag op maandag is de nacht erg warm. In het midden en zuiden daalt de temperatuur niet verder dan 20-21 graden en vooral in steden zal het nog warmer zijn.

29e hittegolf voor Nederland

Deze hittegolf gaat de boeken in als de 29e hittegolf die Nederland beleefd. Er wordt sinds 1901 door het KNMI gemeten. Om 10.10 uur zondagochtend bereikte het kwik in De Bilt een temperatuur van 25,4 graden, meldt Weeronline.

De ondergrens van 25 graden werd bereikt ondanks enige tegenwerking van wolken, aldus het weerbureau. Dat verwacht verder dat de hitte de komende week aanhoudt en dat de hittegolf voorlopig dus niet voorbij zal zijn.

Er is sprake van een officiële hittegolf als het in De Bilt minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. Sinds 5 augustus waren de maxima voor De Bilt: 28,3 graden, 31,0, 34,0, 34,6 en tot nu toe 25 graden en meer.

Lees ook: Tientallen mensen uit zee gered bij Den Haag, rode vlag uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Na heetste 8 augustus, nu ook heetste 9 augustus ooit gemeten
Sluiten