Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Flinke aardbeving’ Loppersum met kracht van 2,7: ‘Ik wil hier weg!’

In de provincie Groningen is vanmiddag een aardbeving geweest. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) had de beving een kracht van 2,7. Het epicentrum lag bij Loppersum.

Dat 2, 7 ook gevoelsmatig niet mis is, blijkt onder meer uit de reacties op social media. „Wat een ongelooflijke heftige ontzettende aardbeving in Loppersum”, schrijft iemand. „Mijn hart zit in mijn keel, ik wil hier weg!”

Zwaarste beving van 2020

De schok gebeurde rond 17.15 uur en was in eerste instantie met een kracht van 2,8 gemeten. Het KNMI stelde dat later bij naar 2,7. Volgens RTV Noord is het de zwaarste beving van dit jaar. Begin mei was bij Zijldijk een beving van 2,5.

De gemeente Loppersum meldt dat de beving op vele plekken in Loppersum en omgeving voelbaar was. Ze roept inwoners op als ze schade hebben om dat te melden bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Bij de bevingsmelder van RTV Noord kwamen binnen een half uur na de schok zo’n driehonderd meldingen binnen, waaronder uit de stad Groningen, Loppersum, Leermens, Middelstum en Zeerijp. „Veel mensen kiezen voor de kleur rood bij de aardbeving, wat betekent dat ze de aardbeving als ‘zwaar’ omschrijven.”

Lees hier hoe weinig inbraken er in 2019 in Loppersum waren, waardoor het, wat inbraak betreft, de veiligste woonplaats van ons land is.

Bevingsschade Loppersum

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022.

De regio Groningen heeft uitgerekend vandaag bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aangedrongen op het sneller afhandelen van bevingsschade aan woningen en het versterken van de gebouwen. Veel Groningers lopen tegen te veel bureaucratie aan en hebben daar ook mentaal onder te lijden.

Flinke aardbeving

Waarnemend burgemeester Hans Engels van Loppersum spreekt op Twitter van een „flinke aardbeving”. „Hoop dat nu ook doordringt in Den Haag dat we er nog lang niet zijn en dat nu eindelijk echte stappen worden gezet naar een veilig en gezond gebied.”

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Flinke aardbeving’ Loppersum met kracht van 2,7: ‘Ik wil hier weg!’
Sluiten