Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 jun 2020

Weinig opnames drie weken na grote versoepeling, zorgen op scholen

Nederland lijkt geslaagd voor de grote versoepelingstest van drie weken. Het dagelijkse aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen blijft laag.

Onderwijsbonden zijn wel bezorgd over het gebrekkige zicht op corona op scholen. Dat schrijft het AD.

Op 1 juni gingen veel restaurants, cafés, bioscopen en culturele instellingen weer (gedeeltelijk) open. Maar dat heeft de afgelopen weken niet geleid tot een opleving van het coronavirus. Dagelijks komen er nog enkele nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis bij, op sommige dagen geen, het grootste aantal op één dag was acht.

Tweede golf lijkt (nog) niet op komst

Hoofdmodelleur Jacco Wallinga van het RIVM: „Al met al lijkt er op dit moment beperkt overdracht van het virus plaatst te vinden.” De ‘grote tweede golf’ die sommigen vrezen, lijkt niet op komst: „Met hoe we op dit moment de monitoring inrichten, en met goede bron- en contactopsporing, lijkt het ontstaan van lokale clusters het meest reëel. Toch kun je een tweede golf niet compleet uitsluiten.”

Ondertussen maken onderwijsbonden zich zorgen over het slechte centrale zicht op het coronavirus op scholen. De GGD, het RIVM en het ministerie van Onderwijs weten niet op hoeveel basisscholen coronabesmettingen zijn, blijkt uit een rondgang van het AD.

‘Je wilt weten of een school een bron is’

„We weten misschien hoeveel besmettingen er onder leraren zijn, maar we hebben geen idee op hoeveel basisscholen die coronagevallen zijn binnengekomen. Het lijkt me logisch daarnaar te kijken, want je wilt weten of een school een bron is”, zegt voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsbond AOb. „Ook als iemand buiten school besmet raakt, komt zo’n persoon vaak wél die school binnen.”

Een foto van Eugenie Stok van het AOb
Voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsbond AOb. Foto: ANP / Koen van Weel

Enkele GGD’s weten precies op hoeveel basisscholen besmettingen zijn geweest, hoeveel personen corona hadden en wat de gevolgen waren. Maar veel andere regio’s hebben de informatie niet op orde, zeggen dat het te veel tijd en moeite kost om dat uit te zoeken of dat ze beroepen niet registreren.

Het RIVM telt alleen het aantal positief geteste leraren. Het ministerie van Onderwijs krijgt wel een bericht bij „grote uitbraken” onder leerlingen, maar die zijn vooralsnog uitgebleven.

Lees ook: Illegaal feest in Amsterdamse Bos: locatie vol afval en uitwerpselen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weinig opnames drie weken na grote versoepeling, zorgen op scholen
Sluiten