Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel gezondheidsklachten bij thuiszittende coronapatiënten

Een groot deel van de coronapatiënten die thuis hebben gezeten, heeft bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus nog ernstige klachten.

Ruim 9 op de 10 patiënten geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat melden het Longfonds en kenniscentrum CIRO na een peiling onder 1622 mensen met klachten na corona.

„We zijn hier echt van geschrokken”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. „Het is voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden.”

Grootste groep coronapatiënten had goede gezondheid

Van de mensen die meewerkten heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose gesteld door een arts. Veruit de grootste groep (85 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Nu is dat nog maar 6 procent.

Bijna de helft geeft aan na corona niet meer te kunnen sporten, meer dan 6 op de 10 heeft zelfs problemen met lopen. „Dat is schokkend”, zegt Rutgers. „Dit zijn gezonde mensen die zich nu afvragen of ze ooit volledig herstellen van corona.”

Meer dan 1 op de 5 geeft aan geen nazorg te hebben gehad en daar zeer ontevreden over te zijn. „Het lijkt erop dat we te maken hebben met een onzichtbare groep patiënten die tussen wal en schip dreigt te vallen. Dat moeten we zien te voorkomen”, zegt de directeur.

‘Ik kan nauwelijks iets ondernemen’

Charissa Rehling (29) is een van de patiënten. „Dik twaalf weken zit ik nu thuis en ik heb nog steeds veel last van het virus, ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag. Voor mijn gevoel kan ik nergens echt terecht met mijn klachten, er is geen vangnet voor patiënten zoals ik.”

Via het coronalongplein.nl, een digitaal platform van de Long Alliantie Nederland (LAN) en het Longfonds, kunnen mensen hun klachten melden. Rutgers: „We leren steeds meer over het verloop van de ziekte. De vragen en klachten moeten sturend zijn voor de zorg, behandeling en begeleiding van deze nieuwe patiëntengroep.”

Lees ook: Oversterfte leidde tot topdrukte uitvaartbranche, maar minder omzet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.