Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Honderden mensen bij antiracisme-demonstraties Zwolle en Maastricht

Bij de manifestaties tegen racisme en discriminatie in Zwolle en Maastricht hebben zich honderden betogers verzameld. Naar schatting doen er in Maastricht zo’n 1400 mensen mee.

De demonstratie in het Wezenlandenpark in Zwolle is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Met een stil en ingetogen protest sluiten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Om 15.00 uur vormen de betogers een zwart hart, waarvan vanuit de lucht een foto gemaakt zal worden.

Niet gelijkwaardig

Lhbti’ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, laat de woordvoerder van de demonstratie in Zwolle weten.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle stak voorafgaand aan de manifestatie in een tweet de betogers een hart onder de riem. Hij noemde het „een belangrijk grondrecht om je mening te kunnen uiten tegen discriminatie”. De manifestatie in Zwolle duurt tot ongeveer 15.30 uur

Goed gevuld park

In Maastricht ging het protest in het park De Griend aan de Maas met een goed gevuld park van start. Naar schatting zijn er zo’n 1400 mensen op het protest afgekomen en volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid-Limburg houden ze zich goed aan de voorschriften. De gemeente had een maximum van 2000 bezoekers als voorwaarde gesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De meeste mensen zitten op het gras, zoals door de organisatie is gevraagd. Er zijn cirkels getekend waarin mensen plaats kunnen nemen om de anderhalve meter afstand te bewaren. „We hopen mensen wakker te kunnen schudden en willen mensen in VS laten zien dat we hen steunen”, zei een van de organisatoren.

Uitwijkmogelijkheden

De organisatie wilde de manifestatie aanvankelijk op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor het park De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn.

Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo’n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter-demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.