Metro
Metro Binnenland 8 jun 2020 / 07:22 uur

Basisschoolleerlingen weer samen hele week naar school

Voor het eerst in bijna drie maanden komen basisschoolleerlingen weer samen met al hun klasgenootjes. De basisscholen gaan maandag weer met volledige klassen aan de slag.

De scholen waren op 16 maart dichtgegaan, toen het coronavirus om zich heen begon te grijpen in ons land. Niet alleen werkten veel mensen thuis, ook kinderen volgden les vanuit huis en hadden af en toe digitaal contact met de leerkracht en de klasgenoten.

Halve schoolweek

Basisschoolleerlingen krijgen sinds 11 mei al wel weer de halve schoolweek les op school. Het kabinet wilde de scholen geleidelijk aan heropenen, omdat nog onduidelijk was hoe groot het gevaar was dat kinderen het virus oplopen en elkaar en volwassenen aansteken. Inmiddels lijken die risico’s mee te vallen.

Afgelopen week bevestigde onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het beeld dat kinderen geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus. Scholen zijn overigens niet gevrijwaard van het virus, zo bleek nog recent in Den Haag.

Sinds basisschoolleerlingen weer halve weken op school zitten, zijn de gevolgen van het virus zelfs teruggedrongen. Dat kinderen nu weer helemaal naar school kunnen, helpt leerlingen met een achterstand niet verder achterop te raken, wordt gehoopt.

Vorige maand

Vorige maand, toen de scholen weer gedeeltelijk open gingen, bleven er leerlingen bewust thuis. Volgens een peiling onder 1100 schooldirecteuren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) ging het naar schatting om 55.000 kinderen die de eerste dagen niet naar school zijn gekomen.

Uit de peiling kwam naar voren dat het bij veel scholen gaat om een enkele leerling, maar bij 8 procent van de scholen ging het om meer dan 10 procent van het totaal aantal leerlingen. Medio april kwam het kabinet met het besluit over de basisscholen en gaf aan dat een leerplichtambtenaar niet meteen op de stoep zou staan als een kind niet naar school zou komen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Basisschoolleerlingen weer samen hele week naar school
Sluiten