Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 16 jun 2020 / 19:17 uur

Artsendraaiboek: geef jongeren voorrang bij tekort ic-bedden

Als de corona-epidemie alsnog zo uit de hand loopt dat er niet genoeg plaats is op de intensive care, moeten zorgverleners en jongeren voorrang voor ic-bedden geven.

Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisaties voor die ‘zwarte fase’ hebben opgesteld.

De Tweede Kamer en het kabinet willen niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge verzekerde de Kamer eerder dat hij dat desnoods zou verbieden.

‘Loten zou ook nog kunnen’

Het kabinet ziet het liefst dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Loten zou ook nog kunnen, maar van alle kwaden is selectie op grond van volgorde van binnenkomst nog het minste, schrijft minister Martin van Rijn aan de Tweede Kamer.

Artsen moeten zoveel mogelijk levens zien te redden, vinden de opstellers van het protocol. Daarom gaan patiënten voor die de meeste kans hebben snel weer zo op te knappen dat ze kunnen plaatsmaken voor een volgende zieke. Daarna komen mensen die bij hun werk in de zorg het virus hebben opgelopen omdat er bijvoorbeeld geen mondkapje voor hen was.

Als artsen nog scherpere keuzes moeten maken, moeten jongere generaties voorrang krijgen op oudere. Het draaiboek verdeelt patiënten in leeftijdsgroepen van twintig jaar. Een 19-jarige gaat zo voor op een patiënt die twee jaar ouder is, en een 59-jarige op een zestiger. Dat zou eerlijk zijn, omdat ouderen al meer leven achter zich hebben.

Een foto van minister Van Rijn met een mondkapje op
Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg. Foto: ANP / Vincent Jannink

Van Rijn onderstreept dat er geen reden is om te vrezen dat het zover komt dat er een tekort is aan intensivecarebedden. Maar er moet desondanks een protocol komen, voor het geval het toch rampzalig misgaat. Dan moeten artsen houvast hebben aan regels met draagvlak in de samenleving.

‘Leeftijd mag geen afweging zijn’

Ouderenbond ANBO reageerde vanavond meteen. „Leeftijd mag geen afweging zijn in draaiboek beddentekort IC.” Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: „Het maken van dit soort onmogelijke keuzes kan je niet bij artsen neerleggen. Dit moet een politieke afweging zijn. Maar wel een afweging waar de samenleving achter kan staan, hoe moeilijk ook. Daarom willen wij eerst een brede maatschappelijke raadpleging over dit moeilijke onderwerp.”

Als jongeren bij Code Zwart voor ic-bedden voorrang krijgen boven ouderen, dan betekent dat nogal wat, vindt Den Haan. „Dat moeten we zien te voorkomen. Dit begint met huisartsen die het gesprek aan moeten gaan met hun kwetsbare patiënten, ongeacht leeftijd. Mensen moeten in staat worden gesteld om zelf hun afwegingen te maken over wel of geen IC-opname.”

Vandaag kwam er goed nieuws vanaf de ic’s. Na drie dagen van een lichte stijging, was het aantal coronapatiënten op een intensive care weer iets gedaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Artsendraaiboek: geef jongeren voorrang bij tekort ic-bedden
Sluiten