Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 mei 2020 / 07:25 uur

‘Veel mondkapjes in verpleeghuizen deugen niet’

Veel mondkapjes die in verpleeghuizen worden gebruikt, deugen niet. Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek.

De krant liet 25 medische mondmaskers testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen in verpleeghuizen in het hele land. Daarvan bleek bijna de helft onvoldoende bescherming te bieden.

Veel van de geteste mondkapjes laten te veel virusdeeltjes door, schrijft het AD. En van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken. De tests zijn gedaan door GreenCycl in Utrecht, dat ook voor ziekenhuizen mondmaskers controleert.

‘Je vertrouwt er op’

De ondeugdelijke mondmaskers zijn onder andere gebruikt in verpleeghuizen in Oost-Brabant dat zwaar is getroffen door het coronavirus. „Dit zijn de maskers waar ik de afgelopen drie weken mee hebt gewerkt. Daar vertrouw je op. Dan schrik ik dat ze niet aan de eisen voldoen”, zegt een verpleegkundige uit het gebied tegen de krant.

Michel van Erp van belangenorganisatie NU’91 wil dat verpleeghuizen prioriteit krijgen bij de verdeling van beschermingsmiddelen door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat door de overheid is opgezet. Daarvan zijn de mondmaskers vooraf getest. Omdat verpleeghuizen achteraan in de rij staan bij de verdeling, gaan ze zelf mondmaskers inkopen, met kans op ondeugdelijke kapjes.

Weer beperkt bezoek

Met ingang van maandag mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten. Voorwaarde is wel dat op de desbetreffende afdeling geen corona heerst. Daar wordt maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan.

Nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open. De organisaties krijgen tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting.

Vanaf half juni moet het in elk verpleeghuis mogelijk zijn om één bezoeker per bewoner op bezoek te laten komen. Het is de bedoeling dat de bezoekregeling na 15 juli verder wordt verruimd. Uiteraard moeten bezoekers vrij zijn van klachten die kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19.

verpleeghuizen mondkapjes
Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek aan verpleeghuis in Hoorn, dat zelf creatief aan de slag ging om bezoek mogelijk te maken. Foto: ANP / Albert Nieboer

Proef in deel verpleeghuizen

Verpleeghuizen gingen in maart op slot voor bezoek om de opmars van het coronavirus daar te stuiten. Die maatregel viel bewoners en hun naasten erg zwaar.

Omdat het coronavirus ook in de verpleeghuizen wat beteugeld lijkt, mochten 26 verpleeghuizen afgelopen week bij wijze van proef weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Veel organisaties gingen zelf al op zoek naar veilige en creatieve bezoekmogelijkheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Veel mondkapjes in verpleeghuizen deugen niet’
Sluiten