Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 mei 2020 / 07:24 uur

‘Verpleeghuizen steeds creatiever met bezoekers’

Verpleeghuizen vinden steeds meer oplossingen om tijdens de coronamaatregelen toch contact tussen bewoners en familie mogelijk te maken.

Fysiek bezoek zit er door het coronavirus niet in, maar er komen meer en meer alternatieven om ervoor te zorgen dat mensen hun vader, moeder of partner kunnen zien en spreken. Ouderenbond ANBO juicht toe dat verpleeghuizen „zo ondernemend en creatief" meedenken met de familie.

Bezoekruimtes

Het principe van de bezoekruimtes is bij alle verpleeghuizen hetzelfde, stelt de ANBO. Er is een aparte ingang voor de bewoner en voor het familielid. Een tussenraam zorgt ervoor dat familie en bewoner ieder aan hun kant van de afscheiding blijven, maar elkaar goed kunnen zien en spreken. De ouderenbond heeft een filmpje van allerlei voorbeelden op YouTube gezet en hoopt dat verpleeghuizen er inspiratie van krijgen om zelf bezoek mogelijk te maken.

Sommige verpleeghuizen hebben speciale bezoekerscontainers, andere hebben (paarden)trailers of tenten geplaatst. Ook is er soms een tijdelijke aanbouw gecreëerd bij een kamer op de begane grond met een deur naar buiten, staat er een glazen tuinhuis of is de directiekamer omgebouwd. De ruimtes zijn vaak gezellig ingericht en aangekleed.

Beter dan niets

Deze oplossingen vervangen natuurlijk niet het echte fysieke contact, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. „Maar het is beter dan elkaar helemaal niet kunnen zien."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Verpleeghuizen steeds creatiever met bezoekers’
Sluiten