Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 mei 2020 / 20:51 uur

Breda baalt: maandag geen proefdag voor de horeca

De horeca in Breda mag maandag niet proefdraaien voor 1 juni, als de terrassen, cafés en restaurants na weken van ‘coronasluiting’ weer voorzichtig open mogen. En daar baalt men in de stad wel van.

Het kabinet ziet niets in zo’n oefendag en houdt vast aan 1 juni. Premier Mark Rutte maakte de versoepelde coronamaatregelen dinsdag tijdens een persconferentie bekend.

Puzzel voor kasteleins

Eet- en drinkgelegenheden mogen onder voorwaarden vanaf het middaguur van tweede pinksterdag weer open. Maar het wordt nog een hele puzzel voor kasteleins en gerants om hun gasten volgens de regels te ontvangen en te bedienen, vrezen ze. De Bredase horeca vroeg een dagje te mogen proefdraaien om „chaos te voorkomen” en kreeg steun van het stadsbestuur.

Maar het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet daarvoor geen ruimte en liet dat vrijdag weten. De grootschaligheid van de proef is volgens de gemeente Breda het grootste bezwaar van het Ministerie.

Paul Depla
Burgemeester Paul Depla van Breda. Foto: ANP / Paul Depla

‘Generale repetitie zou verstandig zijn’

Burgemeester Paul Depla van Breda reageert teleurgesteld: „Het is moeilijk te begrijpen dat er vanuit Den Haag geen go komt op deze proefdag voor de horeca in Breda. Met het oog op de ervaringen op Hemelvaartsdag zou het heel verstandig zijn om voor de opening van de horeca op 1 juni een generale repetitie te draaien. De kans is groot dat er 1 juni kinderziektes de kop opsteken, waardoor er problemen gaan ontstaan. Die hadden we op de proefdag kunnen signaleren en met de rest van Nederland kunnen delen.”

Fietsen leer je ook niet in één keer

Dinsdag stelde Breda zich beschikbaar om een ‘proefdraaidag’ te organiseren. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Johan de Vos, nam daarvoor het initiatief. Het leek Vos een zinvol plan en kreeg de plaatselijke politie mee.

„Wij als stad zijnde willen wel zien wat er gebeurt met de nieuwe regels en of de protocollen en aannames kloppen”, zei wethouder Boaz Adank. „Fietsen leer je namelijk ook niet in één keer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Breda baalt: maandag geen proefdag voor de horeca
Sluiten