Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 mei 2020

Tieners worden gewaarschuwd tegen online kinderlokken

Online grooming, oftewel digitaal kinderlokken, krijgt speciale aandacht. Tieners worden nog eens extra gewaarschuwd voor hun online gedrag.

Het is maandag de Dag van het Vermiste Kind en AMBER Alert, het het landelijke vermiste kinderenalarm, lanceert op deze dag een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken. Dit doet de organisatie in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen.

Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties. Hoe onschuldig ze ook lijken, soms hebben ze nare gevolgen. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er afgelopen juni nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een 12-jarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

#GeefJezelfNietBloot

De ‘#GeefJezelfNietBloot’-campagne bestaat uit een preventiefilmpje waarin simpele, maar belangrijke, tips aan tieners worden gegeven om zich te beschermen tegen online kinderlokkers. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts van de politie.

„Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn”, zegt Lidewijde van Lier, zedenspecialist van de politie. „Zo’n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hen te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan.”

Online is niet alles wat het lijkt

Van Lier: „Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen. Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook via online games.”

Voorafgaand aan een echte ontmoeting heeft de groomer meestal veelvuldig online contact gehad met het kind. Het kan dan gaan om e-mailcontact, seksueel getinte chats, maar ook het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam.

„Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verder gaande seksuele handelingen of zelfs een ontmoeting te dwingen. Ervoor zorgen dat kinderen niet in de val worden gelokt door mensen met slechte bedoelingen is dus erg belangrijk”, zegt Van Lier.

Ook internationaal verspreid

AMBER Alert, dat er in december nog voor zorgde dat een verdwenen moeder en kind uit Ede in Duitsland werden gevonden, brengt de preventiecampagne samen met andere organisaties in veel landen actief onder de aandacht. Zo wordt de campagne ook gedeeld door politie en kinderrechtenorganisaties in Albanië, België, Brazilië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Srpska, Taiwan, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tieners worden gewaarschuwd tegen online kinderlokken
Sluiten