Metro
Metro Binnenland 21 mei 2020 / 15:14 uur

21 mei is officieel de eerste zomerse dag van het jaar

Op het hoofdstation in De Bilt heeft de temperatuur donderdagmiddag de 25 graden bereikt. Daarmee is het de eerste officiële zomerse dag van het jaar, zegt Weeronline.

Vorig jaar kwam het op 1 juni tot de eerste officiële zomerse dag van het jaar, precies op de eerste dag van de meteorologische zomer. De eerste dag met 25 graden of meer in De Bilt vindt gemiddeld op 18 mei plaats. Het record voor de vroegste officiële zomerse dag staat op 14 april 2007.

Op meerdere plaatsen een zomerdag

Niet alleen in De Bilt laat de zomer zich donderdag zien: op meerdere plekken in het binnenland werd het tot nu toe warmer dan 25 graden. In Westdorpe is de temperatuur tot dusver het hoogst met 27,1 graden. De temperatuur loopt komende uren nog wat verder op.

De eerste lokale zomerse dag van 2020 diende zich overigens al aan op 8 april. Die dag werd het in Eindhoven 25,5 graden, in Arcen (Noord-Limburg) 25,4 graden, in Gilze-Rijen (Noord-Brabant) 25,1 graden en in Volkel (Noord-Brabant) 25,0 graden. Het hoofdstation De Bilt bleef toen onder die grens.

Snel koeler

Ook vrijdag kan het kwik op veel plaatsen tot boven de 25 graden Celsius komen en het een zomerdag worden. Daarna dalen de temperaturen weer gedurende het weekend. Pas gedurende de tweede helft van komende week wordt het weer warmer op verschillende plaatsen in het land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
21 mei is officieel de eerste zomerse dag van het jaar
Sluiten