Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 21 mei 2020 / 15:35 uur

2,4 miljoen uitkeringsaanvragen VS, buitenlander vast in Zuid-Korea

Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week uitgekomen op 2,44 miljoen. Daarmee is de teller van het aantal Amerikanen dat door de coronacrisis werkloos is geraakt inmiddels opgelopen tot 38,6 miljoen, zo maakte het ministerie van Arbeid bekend.

Het weekcijfer valt iets hoger uit dan economen in doorsnee hadden verwacht. In de voorgaande week ging het om een bijgesteld cijfer van bijna 2,7 miljoen aanvragen. Eerder werden voor die week bijna 3 miljoen aanvragen gemeld, maar de staat Connecticut bleek een fout te hebben gemaakt.

Grote Depressie

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. Het totaalaantal uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komt ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.

Verder waren er 2,2 miljoen aanvragen voor een uitkering onder een speciaal programma voor zelfstandigen en mensen die werkzaam zijn in de platformeconomie. Hieronder vallen bijvoorbeeld chauffeurs die voor diensten als Uber rijden. Die komen normaal gesproken niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

In totaal kreeg 17,2 procent van de beroepsbevolking een uitkering, berekende het ministerie. Ook dat is een niveau dat sinds de Grote Depressie niet meer is gehaald. Dat cijfer is bijgewerkt tot de eerste week van mei.

Quarantaine-overtreder in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse politie heeft voor het eerst een buitenlander opgepakt, omdat hij zich niet aan de quarantaineregels hield. De 23-jarige Japanner moest zich na aankomst in het land eigenlijk 14 dagen afzonderen, maar ging volgens de autoriteiten toch op stap. Hij bezocht onder meer restaurants en cafés.

De man kwam begin mei het land binnen en testte toen op de luchthaven negatief op het coronavirus. Toch is het ook dan verplicht om twee weken in quarantaine te gaan. De politie zegt dat uit beelden van bewakingscamera’s en betaalgegevens van de Japanner bleek dat hij op acht van de veertien dagen de regels brak. De man zit nog vast en moet voor de rechter verschijnen.

In Zuid-Korea zijn tot dusver 11.122 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en 264 patiënten overleden. Het land versoepelde begin mei de lockdown, omdat de virusuitbraak onder controle leek. De autoriteiten zagen zich later toch weer genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen. Er waren tal van nieuwe besmettingen gelinkt aan een populaire uitgaansbuurt in de hoofdstad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
2,4 miljoen uitkeringsaanvragen VS, buitenlander vast in Zuid-Korea
Sluiten