Binnenland 22 mrt 2019 / 09:15 uur

Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Milieu) gaf eerder deze week het startschot voor de werkzaamheden. De nieuwe weg zorgt er mede voor dat automobilisten op omliggende lokale wegen beter kunnen doorrijden en Rotterdam en Lansingerland beter bereikbaar zijn.

Verdiepte tunnel

De A16 Rotterdam wordt 11 kilometer lang en verbindt de A13 bij Rotterdam The Hague Airport met de bestaande A16 bij het Terbregseplein. Vanaf het verkeersplein wordt de nieuwe snelweg aangelegd in het Terbregseveld richting het Lage Bergse Bos. Hier komt de A16 te liggen in een half verdiepte tunnel met een lengte van ruim 2 kilometer. Daarna buigt de snelweg in westelijke richting af naar de A13.

Geen overlast

De gemeenteraden van Lansingerland en Rotterdam namen in 2012 moties aan dat de snelweg niet mag leiden tot extra geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit ten opzichte van 2012. Daarom zijn voor bewoners van Terbregge en Ommoord extra maatregelen genomen.

Stil asfalt

Om zo goed mogelijk aan de gestelde eisen voor geluidsoverlast en luchtkwaliteit te voldoen, hebben de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en gemeente Rotterdam gezamenlijk zo’n 100 miljoen euro geïnvesteerd. Met dat geld wordt onder meer ‘stil asfalt’ (dubbel laags ZoAb) gebruikt, hoge geluidsschermen geplaatst en komt de snelweg in een tunnel bij het Lage Bergse Bos.

Een goede inpassing

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de realisatie van de rijksweg en de inpassing ervan. De partners Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Lansingerland en het Recreatieschap Rottemeren richten zich op de herinrichting van de aangrenzende natuurgebieden, zoals het Terbregseveld, het Lage Bergse Bos, de Vlinderstrik en de Schieveense Polder.

Reageer op artikel:
Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken
Sluiten