Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 mrt 2019 / 09:44 uur

Mensen zien ex-verdachte nog als terrorist

Nog steeds wordt de 27-jarige man die werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht, op straat aangesproken als terrorist. Dat zegt hij tegen het AD. „Op sociale media ben ik uitgescholden voor verrader en op straat word ik aangesproken als terrorist. Ook vrienden zeggen dat tegen me, al ga ik ervan uit dat ze dat grappig bedoelen. (..) Veel erger is dat mijn moeder wordt nagekeken in de buurt, iedereen heeft het erover.” Inmiddels is hij geen verdachte meer en is hij vrijgelaten.

Verdacht van hulp bij de aanslag

De man werd samen met zijn 23-jarige broer verdacht van betrokkenheid bij moord met een terroristisch oogmerk. Het duo zou betrokken zijn bij de aanslag waarbij Gökmen Tanis maandag het vuur opende in een tram. Drie mensen kwamen om, meerderen raakten gewond. „Mensen denken dat mijn broertje en ik er iets mee te maken hebben. Dat we geholpen hebben bij de aanslag."

De ex-verdachte kreeg op het bureau een foto van Tanis te zien. „Ik heb geantwoord dat ik hem ken zoals veel mensen in Utrecht hem kennen. Als een psychopaat en een junk. Maar verder niet persoonlijk of zo. Ik zou het niet eens willen. Die vent is altijd agressief."

Afgezonderd

Ondanks de verdenking werd hij niet meteen afgezonderd. Naar eigen zeggen kon hij op het bureau uitleggen dat hij nergens mee te maken had. „Ik dacht dat ze me snel zouden vrijlaten, want ik mocht zelfs met anderen luchten. Als ik echt verdacht zou zijn van terrorisme, dan zou ik van iedereen worden afgezonderd."

Toch bleef hij een nacht in de cel en werd hij dinsdagochtend alsnog afgezonderd. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels gemeld dat de broers geen verdachten meer zijn.

Reageer op artikel:
Mensen zien ex-verdachte nog als terrorist
Sluiten