Binnenland 6 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Kinderkrant Jong010 krijgt vervolg in Drechtsteden

In navolging van Jong010 ontvangen vanaf januari 2020 ook alle kinderen in de groepen 5 tot en met 8 in de Drechtsteden hun eigen lokale kinderkrant. Initiatiefnemer Linda te Veldhuis, woonachtig in Zwijndrecht, is momenteel druk met de voorbereidingen op Jong078.

Verspreid op scholen

De krant wordt maandelijks verspreid via de basisscholen en openbare gelegenheden, zodat Jong078 voor alle kinderen beschikbaar en bereikbaar is. Er komen geen advertenties in, alleen artikelen. Met opdrachten in de krant kunnen de leerlingen en leerkrachten in de praktijk aan de slag.

Meerdere doelen

De doelstellingen van Jong078 zijn kinderen stimuleren om beter en met meer plezier te gaan lezen, op een leuke manier een bijdrage leveren aan hun taalontwikkeling, hen meer betrekken bij hun woonplaats en de meningsvorming van kinderen vergroten.

Uniek

De kinderkrant is uniek, omdat deze lokaal nieuws brengt, professioneel gemaakt door volwassenen. Kinderen denken en werken mee. Een lokale kinderkrant als deze bestaat nu alleen in Rotterdam: Jong010.

Rotterdams succes

Linda te Veldhuis: ,,Het idee voor de kinderkrant van de Drechtsteden is ontstaan door het succes van de Rotterdamse kinderkrant, speciaal voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en gestart in 2010. Inmiddels heeft Jong010 een oplage van maandelijks 40.000 kranten, waarmee de krant alle kinderen in heel Rotterdam bereikt.”

Leesplezier

,,Met het uitgeven van Jong078 komen meerdere passies van mij samen: schrijven, lezen, meningen van kinderen én onze regio. Als kind hield ik ontzettend van lezen, tot grote vreugde van mijn ouders die een boekhandel hadden.”

Leesvaardigheden

Helaas beleeft niet ieder kind zoveel leesplezier, terwijl het zo belangrijk is om goede leesvaardigheden te hebben, aldus Linda, die in haar baan als Communications Coördinator ruime ervaring heeft opgedaan met schrijven en redactie. Verder ontmoet zij als vrijwillig schoolgids veel kinderen uit de regio tijdens praktijklessen in de natuur.

Dit jaar is Linda nog in de leer bij de Rotterdamse editie, om vervolgens vanaf januari 2020 in de regio Drechtsteden de kinderkrant te gaan verspreiden. Ik hoop van harte dat dit gaat lukken!”

Regio Drechtsteden

De bedoeling is dat Jong078 per januari 2020 gaat verschijnen in de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.