Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Oostvaardersplassen: al 1354 herten gedood

Van de ruim 1800 herten die moeten verdwijnen uit de Oostvaardersplassen, heeft Staatsbosbeheer er tot nu toe 1354 afgeschoten. De dienst stopt met afschieten op 1 april, als het broedseizoen begint.

Het Oostvaardersplassenvlees is erg in trek. Van de afgeschoten herten zijn er 893 verkocht aan de poelier, een deel van de gedode dieren is naar het destructiebedrijf gebracht en er blijven ook kadavers in het gebied liggen als prooi voor aaseters.

Konikpaarden

Er moeten daarnaast 160 konikpaarden verdwijnen uit de Oostvaardersplassen. Woensdag stonden er 185 paarden in de speciaal aangelegde vangweide, die nu is afgesloten volgens Staatsbosbeheer. De paarden worden voordat ze op transport gaan in groepjes gekeurd door een dierenarts, geregistreerd en gechipt. Zwangere merries, jonge veulens en zieke dieren gaan niet op transport. In de vangweide is water en voer voor de dieren.

De paarden verhuizen naar andere natuurgebieden, maar waar ze precies naar toe gaan is nog niet bekend. De heckrunderen in het gebied blijven ongemoeid.

Volgens Staatsbosbeheer zijn alle grazers in de Oostvaardersplassen goed door de winter gekomen. Eén koe is wegens kortademigheid afgeschoten. Eén konikpaard is een natuurlijke dood gestorven.

Herinrichting

Staatsbosbeheer is begonnen met de herinrichting van de Oostvaardersplassen, die deel gaan uitmaken van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land. In het zicht van de snelweg A6 zijn ongeveer 180.000 bessenstruiken en vruchtbomen geplant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.