Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 6 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

‘Waarom kan Ajax niet wat Porto deed in 2004?’

The king is dead, long live the king. Real Madrid won vier van de vijf laatste keer de Champions League, waaronder de drie voorbije edities. De Koninklijke werd dinsdag door een sensationeel Ajax (1-4) van de troon gestoten. Hoe groot is de kans dat Ajax over twee maanden zelf die troon kan bestijgen?

De lof is in ieder geval niet uit de lucht voor de ploeg van Erik ten Hag, zowel in binnen- als buitenland. „Dit is echt een gigantische overwinning. Real Madrid krijgt er niet zomaar vier tegen in eigen huis”, zegt Sid Lowe, die namens The Guardian in Madrid was. „Ze scoorden vier keer en de ene goal was nog mooier dan de ander. Het waren echt goede doelpunten en allemaal om verschillende redenen. Ajax was al bijzonder goed tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam. Die verdienden ze niet met 1-2 te verliezen. Dit keer kregen ze alsnog het resultaat waar ze recht op hadden. Wat ze nog beter deden dan drie weken geleden was de manier waarop ze anticipeerden tijdens de cruciale momenten en hoe scherp ze daarbij waren.”

Blind en Tadic

Toch zaten er een paar voor Lowe bekende spelers tussen. Ajax gooide deze zomer namelijk het roer om en kocht twee spelers uit de Premier League met Daley Blind (Manchester Untited) en Dusan Tadic (Southampton). „Het is geweldig om Tadic zo te zien spelen, hij was gewoonweg briljant. Ik denk dat wel mensen hebben gekeken en gedacht: „Dat is toch niet diezelfde als bij Southampton?” Ik weet niet of ze bij Southampton en Manchester United echt spijt zullen hebben dat ze ze hebben laten gaan, maar ze zullen wel zich afvragen: Dit waren toch niet de spelers die ons het meest charmeerden.”

Een zoektocht op social media laat al snel zien dat Lowe dat behoorlijk goed inschat, al hebben de fans van United er (nu) flink de pee in dat Blind is weggegaan. Bij Southampton geloven ze vooral niet dat het om dezelfde Tadic gaat. „Tadic presteerde vorig jaar niet bij het tegen degradatie strijdende Southampton en Blind had bij Manchester al moeite om überhaupt de wedstrijdselectie te halen. Nu geven ze een masterclass in Bernabéu tegen de meest succesvolle ploeg uit de geschiedenis. Voetbal is ongelooflijk”, zo schrijft iemand.

Minder verrast

Oud-Ajacied en FOX Sports-analist Hedwiges Maduro was iets minder verrast door de sterke prestaties van het aangetrokken duo en hun ploeggenoten. „Dat waar je op hoopt, dat komt uit. Ik wist dat Real Madrid te pakken was, omdat het niet het allerbeste seizoen heeft. Daarbij was er al veel spanning bij Madrid: Marcelo speelt weinig, Gareth Bale zat op de bank, Isco zelfs op de tribune en Sergio Ramos was geschorst.”

Ondanks de grote zege bombardeert Maduro Ajax niet ineens tot een van de favorieten. „Ajax zal tegen elke tegenstander weer de underdog zijn, maar dit geeft ze wel een boost naar de toekomst toe. Barcelona en Manchester City zie ik als favorieten, maar de kansen van Ajax schat ik toch op tien procent om te winnen. Ze hebben laten zien dat ze het zeker in de Arena iedereen lastig kunnen maken.”

Ook Lowe durft te speculeren over de toekomst. „Toen ik Ajax zo zag spelen, begon ik langzaam te denken: Waarom zouden ze niet die uitschieter kunnen maken? Zoals Porto in 2004. Of ik ze ook daadwerkelijk door zie gaan; dat weet ik niet. Maar ik zou niet graag tegenover ze staan. Dit was misschien het beste optreden van welk team dan ook dit Champions League-seizoen. Op de wedstrijd van Barcelona op bezoek bij Tottenham Hotspur na.”

Herontdekken

Ajax zal het ook dit jaar moeten doen, want Maduro verwacht ondanks de extra impuls voor de club wel een leegloop in de zomer. „Ik denk dat spelers als Ziyech en De Ligt alsnog zullen vertrekken na dit seizoen. Al wordt het misschien wel belangrijker welke club er voor de deur staat.” Vanuit Groot-Brittannië wordt het de Nederlandse club in ieder geval gegund, denkt Lowe. „Ajax wordt in Engeland – en eigenlijk in heel de wereld – bewonderd om haar identiteit als voetbalclub. De spelers die er elke keer maar weer doorbreken, hun unieke spelopvatting. Alleen denk ik niet dat veel mensen echt op de hoogte zijn van de kwaliteiten het huidige team. Dat gaat nu wel veranderen. Door dit resultaat zullen veel mensen Ajax weer herontdekken en om eerlijk te zijn, behoor ik zelf ook tot die groep.”

Zijn voorspelling: „Er zijn vier of vijf ploegen die de Champions League kunnen winnen, maar een echte favoriet die er bovenuit steekt heb ik niet. Het voor de hand liggende antwoord is Barcelona, maar op dit moment zie ik dat toch niet gebeuren. Ik mis iets bij hen. Als ik er dan een moet noemen dan zeg ik Manchester City. Ik zeg in ieder geval niet dat Ajax het wordt, maar als het gebeurt dan vind ik het geweldig."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.