Binnenland 9 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Solovoorstelling van Rajae El Mouhandiz

Momenteel tourt zangeres, componiste, film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz door het land met haar solovoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Een ontwapenende muziektheatervoorstelling over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen, met storytelling, muziek en video.

Voorbij de cultuurclash

Rajae gaat voorbij de cultuurclash, vertelt openhartig over haar leven en neemt het publiek mee in haar verrassende en genuanceerde kijk op de wereld. Op 17 maart staat zij met haar voorstelling in Studio De Bakkerij

Ode aan de vrouw

In Thuis, Ontheemd #2 brengt Rajae een ode aan de vrouw aan de hand van 17 inspirerende voorbeelden van over de hele wereld. We maken óók kennis met de jonge Rajae, die als baby vanuit Marokko in een flat in Amsterdam Osdorp terecht komt en op haar 15e huis en haard verlaat om artiest te worden.

Adoptie-oma

We ontmoeten haar moeder Habiba en haar Nederlandse adoptie-oma Mia. Habiba scheidt in 1982 van haar man, ondanks dat het voor de wet en door haar familie verboden is. Maar dan komt ze erachter dat vijf kinderen opvoeden in een vreemd land misschien wel een onmenselijk grote opdracht is.

Oma Mia heeft het wel gezien bij de hockey en de Rotary en besluit taalles te gaan geven aan analfabeten, waardoor zij de kleine Rajae ontmoet en zich met de beste bedoelingen over haar ontfermt.

500 meest invloedrijke moslims

Rajae is de afgelopen tien jaar, vanwege haar bijdrage in de kunsten op de lijst geplaatst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld en is een Ariane de Rothschild Fellow. Sinds 2017 is zij opgenomen in de nieuwe makersregeling van het Fonds Podiumkunsten, waarbinnen zij onder andere werkt aan Thuis, Ontheemd #2.

Schuren en verbinden

,,In een tijd van sterke polarisatie en verharding zijn er artistieke stemmen nodig die in het midden van een steeds harder gevoerd debat staan en vanuit zachte kracht werelden verbinden, doen verwonderen, ontwapenen en ook durven te schuren”, aldus Rajae zelf.

Verrassen en verwarren

,,Als maker bespreek ik welke ruimte ik als vrouw in de wereld mag innemen en stel gewetensvragen aan Oost en West. Ik vervul een pioniersrol door aanbod te creëren dat het theateraanbod kwalitatief aanvult, zonder aan een culturele verwachting te voldoen. Ik wil mijn publiek verrassen, soms verwarren en vooral niet onderschatten.”

Meer informatie en tickets: rajae.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.