Binnenland 9 jan 2019 / 09:00 uur

Niki Terpstra pakt onverwacht de eindzege

Het publiek ging massaal staan in de laatste paar ronden van de 37ste Wooning Zesdaagse. Tussen de zeven- en achtduizend wielerfans keken hun ogen uit nadat Niki Terpstra met zijn compagnon Thomas Boudat als onverwachte leiders de koppelkoers waren ingegaan. Maar liefst vijf vluchtpogingen van Yoeri Havik en Wim Stroetinga sloeg het Flanderijn-koppel met verve af. Het publiek genoot met volle teugen en de organisatie was meer dan tevreden.

Bloedvorm

Aan het begin van de laatste avond zorgden de renners die op de weg voor het Franse Direct Energie rijden al voor een flinke stunt door een ronde en extra punten te pakken, zodat een bonusronde werd binnengehaald. Daardoor gingen Terpstra/Boudat opeens als favorieten de laatste koppelkoers in. De Denen Hansen/Hester voerden de ranglijst dagenlang aan, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met het zilver, terwijl Havik/Stroetinga op punten geklopt de derde plaats behaalden. De ‘gele kanaries’ zorgden vijf maal voor een spectaculaire ontsnapping, maar de Vlasman-coureurs werden telkens op grootse en imposante wijze teruggepakt door Terpstra die werkelijk in bloedvorm was en zo zijn vierde zege in Ahoy behaalde.  ,,Hier geniet ik echt van, Rotterdam heeft een fantastisch publiek. Dit is voor mij de ideale voorbereiding op de weg. Zie ook vorig jaar toen ik de Ronde van Vlaanderen won. Hier leer je sturen.”

Geen cadeautjes

Vroeger stond de Zesdaagse vooral bekend om de combinatie entertainment en topsport. Hier en daar werden wel eens wat cadeautjes weggegeven als bijvoorbeeld Joop Zijlaard op de derny extra gas gaf. Dan stond Ahoy op zijn kop. Het publiek genoot volop. Tijdens deze editie hadden de wedstrijdleiders Peter Schep/Michael Zijlaard voor zeer sterke koppels gezorgd. Schep won immers zelf in Ahoy en was afgelopen jaar bondscoach op de baan. Maikel Zijlaard, het neefje van en de zoon van gangmaker Ron, reed op de voorlaatste avond een geweldige dernykoers, maar zag Niki Terpstra toch voorbij komen. ,,Dergelijke acties geven aan dat het tegenwoordig echt om de sport gaat”, vertelt vaste bezoeker Ron van Delft. ,,Ik zit elke avond dicht bij de baan en zie aan de gezichten hoe die mannen echt afzien. Soms zijn ze helemaal kapot en moeten ze toch aanvallen. Dat is prachtig om te zien. Ik ga ook vaak naar Excelsior en Sparta, maar weet nooit of je waar voor je geld krijgt. Hier krijg je dat zeer zeker. Het is elke avond topsport. Jammer dat deze editie ten einde is.”

Sprinters

De Wooning Zesdaagse draait eigenlijk om de dertien koppels die voor de eindzege rijden. Maar in Rotterdam heeft de organisatie, onder leiding van directeur Jolanda Jansen, enkele jaren geleden bewust gekozen voor minder entertainment en een groot aantal sprintsessies. Daardoor groeiden de topsprinters uit tot de besten van de wereld en komen zij graag naar Ahoy. Het baanrecord (10.039) op de 200 meter lange baan werd elke avond aangevallen maar pas in de laatste rit uit de boeken gereden. Het was uiteindelijk Harrie Lavreysen die over zijn stuur dook en zo onder de tien seconden (09,906) uitkwam. Het leverde hem een minutenlange staande ovatie op. Dat overkwam rond elf uur ook de drie koppels op het podium. Het publiek waardeerde de renners met een dankbaar en super enthousiast applaus. ,,Helaas moeten we wachten tot begin januari voor de 38ste editie”, aldus Ron van Delft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Niki Terpstra pakt onverwacht de eindzege
Sluiten