Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederlanders gaan vaker en langer op vakantie

Nederlanders geven meer uit aan vakantie en blijven ook langer weg. Dat blijkt uit een enquête van toerismeonderzoeksbureau NBTC-NIPO, die werd afgenomen onder circa 8.000 mensen.

In het afgelopen jaar ging 83 procent van Nederlanders op vakantie. Een gemiddelde vakantieganger ging drie keer per jaar op pad en bleef elke keer voor ruim acht nachten weg, gemiddeld 1 procent langer dan het jaar ervoor. Er werd 2 procent meer gespendeerd aan vakanties dan in 2017. Bij elkaar kwamen de vakantie-uitgaven tot een totale besteding van 19,8 miljard euro.

Vakantie in eigen land

De interesse in vliegvakanties naar de Middellandse Zee is in het afgelopen jaar sterk gestegen, er werd 4 procent meer geboekt dan in 2017. Turkije zorgde deels voor deze opleving. Het land kroop terug naar de laatste plaats in de top 10 van de meest populaire buitenlandse bestemmingen. In de jaren hiervoor was Turkije een beetje uit de gratie vanwege de mislukte staatsgreep van 2016, diverse terreuraanslagen en de diplomatieke rel met Nederland.

Duitsland, Frankrijk en Spanje bleven de meest populaire buitenlandse vakantielanden. Vakantie vieren in eigen land was in het afgelopen jaar iets minder populair dan in het jaar daarvoor. De meest bezochte provincies bleven Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Drenthe en Zuid-Holland zagen de grootste toename in vraag ten opzichte van 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.