Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 23 jan 2019 / 11:43 uur

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Panzero

Gino mag dan een Italiaanse naam hebben, hij is op en top Nederlands. De Italiaanse keuken kan hem desalniettemin bekoren, als het even kan in snackvorm.

Door Tara Lewis

Eigenlijk eet Gino van Weenen (32) het liefste elke middag op de Botersloot. “Dit stukje is echt een lunchwalhalla, met de Vietnamese broodjes van Boguette en het Koreaanse eten bij Gamasot. Panzero zit hier nu twee jaar, de eerste keer dat ik hier kwam was de kaart nog niet klaar. Italiaanse broodjes zijn natuurlijk wel bekend maar dit heeft een regionale twist die ik heel tof vind, in plaats van een panini die toch al snel vernederlandst wordt.”

Gedichten

De recepten en ingrediënten bij Panzero komen rechtstreeks uit Puglia, in de hak van de Italiaanse laars. “Ik ben er nog nooit geweest maar als het eten daar smaakt zoals hier moet ik daar zeker een keer heen. Alles wat ze hier maken is supervers en wordt terplekke bereid.” Gino bestelt graag een panzerotto, een gefrituurd calzonebroodje met hartige of zoete vulling. “Mijn favoriet is de Alberobella, met pittige salami, mozarella, provolone en geroosterde paprika.” Desgewenst kan het pasteitje ook in de oven worden gebakken, voor wie liever geen frituur wil. Zo niet Gino, die naast kunsteducatiemedewerker ook dichter is: “Ik ben dol op snacks en cafetaria’s en heb er al diverse gedichten aan gewijd.”

Comeback voor frituur

Volgens hem is frituur bezig met een comeback. “Het is echt het nieuwe hip. Maar dan wel de verantwoorde variant.” Zelf kookt hij thuis ook graag, mits hij tijd heeft. “Omdat mijn vader niet eens een pannenkoek kon bakken heeft mijn moeder ons, mijn broertje Gianni en ik, al vanaf ons negende leren koken.” Toevallig twee Italiaanse namen? “Allebei mijn ouders zijn voetbalgek, dus zijn we naar twee Italiaanse voetballers genoemd.” Zelf speelt hij American Football en leerde op zijn dertiende Rotterdam kennen toen hij hier ging spelen. “Ik woonde toen in Gouda en ben hier naartoe verhuisd op mijn eenentwintigste.” Als dichter doet hij veel inspiratie op in de Rotterdamse horeca. “Soms vang ik flarden van gesprekken op die ik gewoonweg moet opschrijven, op bierviltjes, mijn telefoon of een servet.”

Speciaal voor Panzero schreef hij:

Eetverwachting voor vandaag

Zonnig, met salami, hier en daar een peper

Vanuit het zuiden van Italie een stroom van olie

druipende kaas en verwacht een lach

Panzero, Apulian streetfood, Botersloot 50A. Alberobella: 5 euro. Oordeel: eenvoudig, maar verrukkelijk. Een aanrader is tevens de pasticciotto, een gebakje met custard en citroen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Panzero
Sluiten