Ilja Post
Ilja Post Binnenland 24 okt 2018 / 06:16 uur

CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie

Zo verdrietig als je kunt zijn wanneer je een huisdier of geliefde verliest, zo droevig zijn de performers van muziektheatercollectief CLUB GEWALT over een hen ontnomen voorstelling vanwege een aantal weggevallen subsidies. Met hun nieuwste project, Een requiem voor een requiem, nemen ze afscheid van ‘een voorstelling die nooit het licht mocht zien’.

5-jarig jubileum
Het hád allemaal zo mooi kunnen zijn, stelt zakelijk leider Rick Mouwen. CLUB GEWALT, dat dit jaar 5 jaar bestaat, zou dit lustrum eigenlijk vieren met een nieuwe voorstelling en een landelijke theatertour. Deze moest echter gecanceld worden vanwege een aantal negatieve beoordelingen van verschillende fondsen, waardoor ze de benodigde subsidie hiervoor aan hun neus voorbij zagen gaan.

Prestigieuze nominaties
Een behoorlijk drama voor het zeven performers sterke muziektheatercollectief dat zich dankzij eerdere subsidiegelden kon ontwikkelen in het zelfstandig componeren en produceren van hun eigen voorstellingen die schuren tussen de genres muziektheater en opera. ,,Een aanpak die ons dit en vorig jaar nog een nominatie voor de prestigieuze BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs opleverde”, aldus Mouwen, die tevens trots verhaalt over de eerdere samenwerking met de Operadagen Rotterdam.

Kantelpunt
,,Sinds de oprichting ging het behoorlijk voor de wind. Maar na 5 jaar bevinden we ons nu op een kritiek kantelpunt. Als hbo-geschoolde theatermakers willen dolgraag op eigen benen staan en een fatsoenlijke boterham verdienen, maar zijn duidelijk nog niet opgewassen tegen de strijd om minimale subsidiegelden.”

Weggevallen subsidies
Gevolg van de weggevallen subsidiegelden is in ieder geval dat het collectief het afgelopen jaar twee projecten moest schrappen en één project onbetaald heeft gedaan. ,,Je snapt: zoiets kun je een keer doen, maar een houdbare situatie is het niet. Je kunt immers niet leven van de lucht.”

Groep bijeen houden
Bovendien is het moeilijk de groep bijeen te houden wanneer spelers iedere keer ander werk moeten zoeken om de rekeningen te kunnen betalen, zegt hij. ,,Een ander probleem: wanneer je voor nieuwe theaterprojecten subsidie aanvraagt, moet je vaak ook verkoopcijfers laten zien van eerdere voorstellingen. Maar hoe doe je dat wanneer je door geldgebrek een heel jaar niet hebt kunnen optreden?”

Daarom besloot het collectief met minimale middelen alsnog een performance op te tuigen en als ‘hobby-CLUB GEWALT’ repeteerden ze tien woensdagavonden lang aan koorstukken.

Klassieke werken
Mouwen: ,,Gelukkig gaf de gemeente Rotterdam ons dit jaar nog wel een beetje geld en daarmee maken wij nu Een requiem voor een requiem, om afscheid te nemen van de voorstelling die we eigenlijk hadden willen maken. Daarin zingen we in onze eigen oefenkelder aan de Teilingerstraat grote, klassieke werken van onder andere De Victoria, Mozart, Fauré, Vahidi en Bruch.”

Het moet een tranentrekker worden, aldus Mouwen. Het collectief zet hun artistieke ambacht en gevoel voor humor in om betekenis te geven aan de stilstand die zij op dit moment ervaren.

Treuravonden
Eén van de treuravonden bijwonen? Een requiem voor een requiem wordt gespeeld op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf donderdag 25 oktober t/m zondag 11 november om 21:00 uur.
De toegangsprijs is 9 euro per ticket in de online voorverkoop en 11 euro per ticket aan de deur. Op de zondagen is de toegangsprijs 1 euro, speciaal voor mensen met een kleine beurs. Ticketverkoop via www.clubgewalt.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie
Sluiten