Ilja Post
Ilja Post Binnenland 6 sep 2018 / 12:40 uur

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Tess van Wijnen zei het al bij de start van Kampvuur Charlois, het door de wijk verzamelde en opgeporde vuurtje dat begin juni negen dagen brandde in de keerlus van tramlijn 2: dit is nog maar het begin. ,,Iedere wijk verdient immers een eigen vuur.”

Daarom zet initiatiefnemer Tess van Wijnen nu de tweede stap. Op 27, 28 en 29 september gaat de vlam in het tweede door haar georganiseerde ‘wijk-kampvuur’.  Dit keer in hartje centrum, de historische scheepswerf Koningspoort in de Oude Haven.

Hulp vanuit de buurt

Net als de vorige keer is hulp vanuit de buurt daarbij onmisbaar. Omwonenden, omliggende horecagelegenheden en drukbezochte plaatsen zoals de markt en de Centrale Bibliotheek wordt namelijk gevraagd het hout leveren dat het kampvuur mogelijk maakt.

Bakfiets

In de weken voorafgaand aan het project gooit Tess daarom flyers door de brievenbussen van huishoudens rondom de werf, waarin zij vraagt om een voorwerp naar keuze dat verbrand mag worden. Voorwerpen die ze daarna per bakfiets ophaalt als brandstof voor het driedaagse kampvuur.

Duizend bezoekers

Hoewel het Maritiem District qua wijk weinig overeenkomsten lijkt te hebben met Oud-Charlois hoopt Tess dat het kampvuur ook hier buren en toevallige bezoekers samenbrengt. De reacties op het vorige vuur, dat al met al zo’n duizend bezoekers trok, waren in ieder geval hartverwarmend, aldus de kunstenaar.

Saamhorigheid

,,Bijvoorbeeld dat er in de tram werd omgeroepen dat je voor ‘saamhorigheid’ mee moest naar de eindhalte. Of dat je gratis mee mocht als je een blok hout bij je had. Ook mooi was ze de opmerking van een aantal Wielewaalers, die al jaren strijden tegen de sloop- en nieuwbouwplannen voor hun buurt. Dankzij het vuur voelden ze zich weer even onderdeel van de wijk.”

‘Tot morgen’

Tess: ,,Maar het mooist van al was misschien nog wel dat bezoekers – voor het merendeel toch vreemden van elkaar – op gegeven moment ‘tot morgen’ zeiden. Op verzoek van de wijk wordt Kampvuur Charlois volgend jaar zelfs mogelijk herhaald.”

Kampvuurverhaal

Of de editie op scheepswerf Koningspoort datzelfde lot is beschoren, zal de tijd moeten uitwijzen. Zeker is dat het kampvuur iedere dag start om 19.00 uur en een uitloop heeft tot maximaal 23.00 uur. Iedere avond om half acht wordt er een kampvuurverhaal verteld door gerenommeerde artiesten, schrijvers en kunstenaars. Ook zullen er muzikanten spelen.

Olievlek

Hoewel nog druk in de weer met de organisatie van deze tweede editie speculeert Tess al volop op de toekomst. Haar droom: dat de kampvuren zich uiteindelijk als een olievlek uitbreiden naar iedere wijk in Rotterdam, maar ook naar andere steden in binnen- en buitenland.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort
Sluiten