Ilja Post
Ilja Post Binnenland 6 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Elf jaar oud moet ze zijn geweest toen ze een tv-programma zag over vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka. De kleine Esmay Verschuren was direct verkocht. Vanaf dat moment wist ze: dit wil ik ook!

Een kinderwens zou je misschien denken. Maar gedurende de jaren werd het gevoel alleen maar sterker. Esmay moest en zou tenminste eens in haar leven olifanten verzorgen. Afgelopen februari was het dan eindelijk zo ver. Esmay vertrok naar Sri Lanka om haar langgekoesterde droom uit te laten komen. Als vrijwilliger verzorgde zij olifanten bij een opvang, waar ze tegen de harde realiteit aan liep. En niet alleen omdat het romantische beeld dat ze als meisje had van olifanten verzorgen in werkelijkheid vooral bestond uit poep scheppen.

Olifanten in nood

Dat ze haar handen vuil moest maken, deerde de Rotterdamse echter niet. ,,Sterker, de reis naar Sri Lanka en het zorgen voor olifanten is misschien wel het mooiste wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Maar het zorgde ook voor een hoop frustratie en verdriet. De armoede die je in dit land ziet en de manier waarop dieren worden behandeld, mede door deze armoede, is pijnlijk om te zien.”

Meer dan een ‘bucketlist dingetje’

Ter plekke besloot Esmay dat haar bezoek aan de olifantenopvang meer moest worden dan alleen een ‘bucketlist dingetje’. Daarom ging ze op zoek naar manieren om de olifanten in nood ook na terugkomst te ondersteunen. Een werkplaats naast de opvang, waar ze papier gemaakt uit olifantenpoep produceren, bracht haar op het idee voor haar fairtrade merk Pretty ECO. ,,Ik heb altijd gezegd: het enige wat ik wil doen is de wereld een beetje beter maken. In Sri Lanka vielen voor mij alle puzzelstukjes op zijn plaats en zag ik een kans om precies dat te doen.”

Papier van poep

Hoe? Door met Pretty ECO onder andere notitieboeken en kaarten te verkopen die gemaakt zijn van olifantenpoep. ,,Een milieuvriendelijk alternatief voor papier gemaakt van bomen én een liefdadige manier om de opvang voor olifanten in nood te ondersteunen”, aldus Esmay.,,Bij aankoop wordt 10% van de winst van de producten gedoneerd om de verwaarlozing van de olifanten tegen te gaan. Alle producten van Pretty ECO zijn fairtrade en worden met de hand gemaakt door zo’n dertig, voornamelijk Sri Lankaanse vrouwen”, vervolgt ze. ,,Hiermee ondersteunen we tevens female empowerment in het land.”

Koeienpoep

Of Esmay haar ‘papier-van-poephandeltje’ op den uur ook uitbreidt naar de ontlasting van andere beschermde dieren? ,,Uhm, dat is vooralsnog niet het plan. Maar grappig dat je het vraagt. Zo kreeg ik onlangs nog een aanbod binnen van een boer uit India. Of ik misschien ook interesse had in koeienpoep.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Olifanten helpen met de verkoop van hun poep
Sluiten