Ilja Post
Ilja Post Binnenland 22 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Bedrijfsuitje: huizen bouwen in Guatamala

Normaal houdt Driekus Heijsteeg zich bezig met heel andere zaken dan het goede doel. Als technisch consultant bij Legian optimaliseert hij de datanetwerken van onder andere raffinaderijen en energiecentrales. Heel iets anders dus dan huisjes bouwen in de tropen.

Habitat for Humanity

Desondanks kijkt de Rotterdammer enorm uit naar zijn alweer tweede bouwreis voor Habitat for Humanity. Een non-profit organisatie die wereldwijd mensen ondersteunt bij de bouw van een eigen huis zodat zij zelfstandig een beter bestaan kunnen opbouwen.

Dakloze dorpelingen

Eerder, in 2012, hielp hij al eens mee op Bali. Om nieuwe huisjes te bouwen voor dorpelingen die dakloos waren geraakt, nadat een nabij gelegen vulkaanmeer hun oude huisjes verzwolgen had. Dankbaar werk, zegt hij. ,,Ik heb toen een week lang betonijzer gevlochten om – vrij letterlijk – de fundering te leggen voor een nieuwe toekomst voor die mensen.”

Huizen bouwen

Dit keer gaat de reis naar Guatamala, waar hij zich met andere Legian-collega’s in het zweet gaat werken om fysiek twee huizen te bouwen. Daarnaast zoekt hij sponsoren die willen bijdragen aan meer virtuele huizen. Voor iedere 400 euro die wordt opgehaald, kan weer een nieuwe woning gebouwd worden.

Voor Driekus persoonlijk is de bouwreis een mooie gelegenheid om weer eens met beide voeten op de grond te staan, en om te voelen hoe goed wij het hebben in Nederland. Dat besef kwam eerder al eens tijdens een reis naar Namibië.

Iets terugdoen

,,Ik bezocht er een vriendin die daar in het ziekenhuis werkte. Na een busongeluk lagen er buiten allemaal gewonden, wachtend op een plekje om geopereerd te worden. Toen al besloot ik: als ik ooit de kans krijg iets terug te doen voor de wereld, grijp ik die kans met beide handen aan.”

Doe mee

Begin november is het dan zover. Maar vóór hij in het vliegtuig stapt, hoopt hij nog zoveel mogelijk geld voor Habitat in te zamelen. Zelf heeft hij al een deel van zijn salaris overgemaakt aan het goede doel. Nu zoekt hij hulp van anderen. ,,Doe met mij mee en geef mensen een huis iets dat voor velen niet zo vanzelf sprekend is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.