Bregje Simons
Bregje Simons Binnenland 31 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Als toerist gluren op de Wallen? Dan ook betalen!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: zodra je in het buitenland vertelt dat je uit Nederland komt, hoor je vaak drugs, hoeren en Nederlandse voetbalclubs als antwoord. „Come for the weed, stay for the hookers” luidt dan ook de onofficiële slogan van onze hoofdstad Amsterdam. En deze heeft op toeristen een grotere aantrekkingskracht dan ooit. Maar anders dan de massa’s toeristen in het Red Light District doen vermoeden, blijft het veelal bij kijken en loopt de daadwerkelijke klandizie drastisch terug. Sterker nog, de Wallen kampen met flinke schulden.

Het aantal buitenlandse bezoekers in de stad blijft wel groeien en de Wallen trekken inmiddels zo’n 2,5 miljoen bezoekers per jaar. ThingstodoinAmsterdam onderzocht hoeveel toeristen zoeken naar de prijs van de Wallen. „Meer dan 12.000 zoekopdrachten per maand wijzen op de directe wens van toeristen om gebruik te willen maken van sekswerkers in de Red Light District”, melden ze. Maar ondanks de toename in het online zoekvolume naar de kosten voor een prostituee onder toeristen, komt er weinig geld in het laatje en houden de toeristen het vaak bij de tours. De online cityguideThingstodoinAmsterdam.com doet daarom een oproep: laat toeristen die de Wallen via een tour bezoeken een bedrag doneren.

Kijken-kijken-niet-kopen

Die grote groepen glurende toeristen, vaak bewapend met camera’s op hun smartphone, zorgen ervoor dat de ramen langs de grachten niet langer geliefd zijn, meldt PROUD, de belangenvereniging van sekswerkers. Volgens hen speelt die kijken-kijken-niet-kopen-mentaliteit een grote rol in de teruglopende klandizie. „Anoniem een dame bezoeken zit er niet meer in met de grote hoeveelheid nieuwsgierige toeristen en dat is mogelijk een obstakel voor welwillende klanten’, aldus PROUD.

Verplichte bijdrage voor toeristen die tour boeken

Ook ThingstodoinAmsterdam stelt daarom dat de Gemeente Amsterdam er goed aan zou doen om een limiet te stellen aan het aantal tours dat dagelijks georganiseerd wordt. „De gemeente heeft zich tot nog toe beperkt tot het verplicht stellen van een vergunning voor gidsen die tours begeleiden. Maar naast een beperking van de hoeveelheid georganiseerde tours, zou de gemeente ook per deelnemer een verplichte bijdrage in moeten voeren om de sekswerkers te compenseren. Deze bijdrage moet worden gestort in een fonds die de financiële druk op sekswerkers verlicht en zou gebruikt kunnen worden om de hoge raamhuur te kunnen bekostigen”, aldus ThingstodoinAmsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.