Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 19 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Digitale kliederboel tijdens niét saaie expositie

Metro neemt jongeren mee naar het Tropenmuseum. Wat vinden zij van Things That Matter?

Ben je door kleding trots op je roots? Mag je zomaar iets uit een cultuur overnemen? Wat zou je als vluchteling meenemen om je thuis te voelen? Allemaal vragen die je meekrijgt bij de vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam geopende tentoonstelling ’die ertoe doet’: Things That Matter. Tien thema’s van nu zijn in verhalen, audio, video en foto’s gekoppeld aan pronkstukken van het Tropenmuseum. Metro vroeg de vriendinnen Iris Koning en Daphne de Boer (beiden 22 en uit Amsterdam) mee te gaan voor een beoordeling. Deze keer: Daphne.

Leuker dan Rembrandt

Psychologie-studente Daphne bezoekt als jongere wel musea. „Maar meer voor kunst en dan vooral abstracte kunst als dit”, zegt ze terwijl ze naar ceremoniële wetspalen van Aboriginals kijkt. „Veel leuker dan een Rembrandt bijvoorbeeld.” In Things That Matter spreekt de vitrine ‘Wat betekent taal voor jou?’ haar dan ook aan. Die is beschilderd door eL Seed, een Frans-Tunesische kalligraffity-artiest met 100.000 volgers op Instagram. Met Iris probeert ze het schoonschrift op een computergame na te doen. Het wordt een digitale kliederboel. „Haha, maar de kunstenaar zegt dat ik het goed gedaan heb.”

Digitale kliederboel tijdens niét saaie expositie
Daphne de Boer en Iris Koning.

Ansichtkaarten van oma

De vraag wat een vluchteling zou meenemen om zich thuis te voelen komt wel aan. „Ik zou iets met emotionele waarde meenemen denk ik. De ansichtkaarten die mijn oma me heeft gestuurd bijvoorbeeld. Die heb ik nog allemaal.” Iets verderop: „Oh, dit is leuk!” Als voormalige studente aan de Kunstacademie kan ze genieten van kleurrijke zetels van een naar Nederland geëmigreerde Braziliaan. De zetels zijn er om geestwezens welkom te heten, zo blijkt. „Al die basismaterialen, geweldig.” Nee, dan een enorm carnavalskostuum uit New Orleans, naar de VS gebracht door Indiërs en West-Afrikanen: „Wat eng, die wil ik niet in een steegje tegenkomen hoor.”

Over honderd jaar

Daphne vindt Things That Matter leuk, klein en compact: „En toch heb je het gevoel dat je de hele wereld hebt gezien. De dingen die wat dichter bij mijn generatie staan, vond ik het interessantst. En bij klimaatverandering denk ik nog steeds ‘dat gebeurt over honderd jaar ofzo’. Terwijl het eigenlijk heel belangrijk is. De Lichthal waarin je de expositie kunt zien vind ik echt prachtig.”

Haar generatiegenoten gaat Daphne wel tippen om naar het Tropenmuseum te gaan. „Het is niet saai, maar interactief. Het zet je ook wel aan het denken en soms kun je met hashtag-bordjes laten weten wat je ergens van vindt.”

Things That Matter is de komende vijf jaar te zien.

In samenwerking met het Tropenmuseum