Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 19 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Vermoeid achter het stuur ontzettend gevaarlijk

Ben je echt toe aan wat uurtjes slaap en zit je daardoor flink te gapen? Stap dan niet de auto in. Vermoeid achter het stuur kruipen is haast even gevaarlijk als rijden onder invloed. Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland aan het begin van de zomervakantie, nu veel mensen met de auto vertrekken voor een lange reis naar de zon.

Volgens de organisatie reageren vermoeide automobilisten trager op prikkels en hebben ze meer moeite met behouden van de koers. „Ook maken slaperige bestuurders minder gebruik van de spiegels. Hierdoor ontstaat een gebrek aan overzicht.” Dat vergroot de kans op een verkeersongeval met letsel, aldus VVN.

Te lang rijden?

Vermoeidheidsongevallen zijn niet alleen een kwestie van te lang achtereen doorrijden, stelt de organisatie. „Ook slecht of te kort slapen, stress, of de tijd van de dag kunnen vermoeidheid veroorzaken.”

Regelmatig last van vermoeidheid achter het stuur? Volgens VVN-directeur Alphons Knuppel kan je vermoeidheid onderweg alleen tegengaan door de auto aan de kant te zetten voor een korte slaappauze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.