Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Foodtrucks met een vegan twist

Doei broodje pulled pork, hallo vegetarische roti. Het Vegan Food & Drink Festival toont je allerlei smakelijke dier- en milieuvriendelijke alternatieven voor dat eeuwige vlees schransen.

Door Ilja Post

Nee, zelf is hij geen veganist, geeft organisator Kristian de Leeuw, bekend van BAR en Sjatzi, meteen maar toe. Een stukje vlees gaat er op z’n tijd nog best in. Maar, benadrukt hij tegelijk, dat gebeurt de laatste jaren steeds minder en minder. En áls hij dan eens zondigt, dan liefst zo biologisch en lokaal mogelijk.

Twist

Bij vrienden bespeurde hij dezelfde trend. ,,Vrijwel iedereen schrapt tegenwoordig één of meerdere dagen per week vlees of zuivel van het menu. In plaats daarvan gaan ze op zoek naar alternatieven, vaak gerechten met een vegan twist.”

Voor de gein

Om te kijken hoe populair die vegan leefstijl nu werkelijk is, besloot hij ‘voor de gein’ een event aan te maken op Facebook. Resultaat: na twee weken stond de teller al op 16.000 ‘geïnteresseerd’ of ‘gaat’. ,,Genoeg animo dus om dat Vegan Food & Drink Festival ook daadwerkelijk te gaan organiseren”, aldus De Leeuw.

Proeven

Samen met vijf andere, gelijkgestemde Rotterdamse ondernemers timmerde hij zo een smakelijk programma in elkaar. Met meer dan 35 stands, van vegetarische roti en falafel tot vegan ijs en een nieuw ‘plant based fastfood concept’, valt er in ieder geval genoeg te proeven.

Vegan wijn

Ook bijzonder: zelfs de bieren, frisdranken en wijnen die er geschonken worden, zijn veganistisch. De Leeuw: “Wist je bijvoorbeeld dat de meeste reguliere wijnen dierlijke producten bevatten? Ik aanvankelijk dus niet. Maar ook daarvan zijn natuurlijke alternatieven.

Lokaal

Het festival toont daarmee de ‘rijkheid en variatie in de veganistische keuken op een speelse, niet dwingende wijze’, zo stelt hij. ,,We werken vooral samen met kleine cateraars en foodtrucks, met een extra focus op lokaal. Zo staan er ook enkele kraampjes die direct uit de wijk komen, waaronder een Kaapverdiaanse en Surinaamse cateraar.”

Speeddaten

Naast eten en drinken zijn er een aantal stands met vegan producten, zoals kleding en huidverzorging. Ook is er een muziekprogramma, theater en vegan speeddaten. 24 Kitchen komt filmen voor hun kookprogramma, waarin BN’ers vegan gaan koken en strijden om het lekkerste menu. Rapper Lange Frans komt hiervoor speciaal naar Rotterdam.

Entree

Ook aanwezig op het event: een afvaardiging van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Zij ontvangen een deel van de 3 euro entreeprijs die gevraagd wordt voor het event dat op zaterdag 26 en zondag 27 mei plaatsvindt in het Wijkpark Oude Westen. Honger gekregen? Check voor meer informatie: www.veganfestivalrotterdam.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.