Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 nov 2017 / 10:50 uur

Sinterklaascircus Rotterdam stopt na bedreigingen

Wouter Zuidema organiseert een circusvoorstelling met Sinterklaas voor kinderen in de Rotterdamse wijk Spangen. Over de kleur van de pieten ontstond een discussie. Hij zegde aanvankelijk toe zich aan het gemeentelijke beleid over de inzet van roetveegpieten te houden, dit werd in overleg gedaan met de buurtcommissie. Deze afspraak kwam hij echter niet na toen de shows afgelopen weekend begonnen.

Toen het buurtbewoners duidelijk werd dat Zuidema geen Pieten met roetvegen maar volledig zwarte schmink in zijn show liet optreden werd hij ernstig bedreigd. Aldus de Telegraaf.

Aboutaleb te gast in het circus ©Facebook

„Steek die tent in de fik"

Initiatiefnemer Zuidema kreeg het op Facebook zwaar te verduren na het inzetten van de zwartgekleurde pieten. Een Facebookgebruiker dreigde ‘de tent met racisten in de fik te steken’, een ander wilde de Rotterdammer bespugen. Nadat hij twee dagen op rij werd bedreigd vond Zuidema het welletjes. Het Sinterklaascircus ging stoppen. Het circus is volgens hem een initiatief van vrijwilligers om kinderen in de achterstandsbuurt Spangen op een leuke en gratis manier Sinterklaas te laten vieren.

„Zuidema was de afgelopen weken al in een discussie verwikkeld met zijn opdrachtgevers en buurtbewoners over de kleur van de Pieten.” laat Robert Zinnecker Circus Barani en eigenaar van de circustent aan het AD weten. Ook hij werd bedreigd, er werd een tent vernield en een wagen besmeurd met verf. Hij zei dat Zuidema zich niet aan de afspraak had gehouden over de kleur van de Pieten en besloot in overleg met het wijkcentrum om zijn tenten af te bouwen.

Eigen schuld?

Burgemeester Aboutaleb was afgelopen zaterdag aanwezig bij een voorstelling en zag daar met eigen ogen dat er ondanks de afspraken traditionele Zwarte Pieten optraden. Dit in tegenstelling tot wat eerder door de initiatiefnemer van het circus was toegezegd aan de buurtcommissie. Ook toen liep de voorstelling uit op protesten van tegenstanders. In de wijk wonen veel tegenstanders van Zwarte Piet.

Leefbaar Rotterdam vindt dat de tegenstanders van Zwarte Piet veel te ver zijn gegaan en concludeert dat het kinderfeest kapot is gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sinterklaascircus Rotterdam stopt na bedreigingen
Sluiten