Merel Driessen
Merel Driessen Binnenland 14 nov 2017 / 14:33 uur

Rotterdamse terreurverdachte krijgt 4 jaar cel

De Rotterdamse Jaouad A. (31) krijgt vier jaar cel. Hij is donderdag veroordeeld voor het plegen van voorbereidingen voor een terroristische aanslag. De politie vond onder andere een kalasjnikov en een vlag van Islamitische Staat bij hem thuis.

Handleiding voor maken van bom

Jaouad A. zou van plan zijn geweest een aanslag te plegen op het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam. In december vorig jaar werd hij opgepakt na een tip van de AIVD. De terreurverdachte had met anderen gesproken over zijn plannen. Dat bleek uit geheime opnames van de inlichtingendienst.

In zijn huis aan de Van Speykstraat werden niet alleen een kalasjnikov en IS-materiaal aangetroffen. Ook vond de politie munitie voor de kalasjnikov en zwaar vuurwerk. Op de computer van de terreurverdachte stond zelfs een handleiding over hoe je een bom kan maken van kruit afkomstig van vuurwerk.

Bijdrage aan internationaal terrorisme

Volgens de rechtbank Rotterdam heeft Jaouad A. bijgedragen aan het internationale terrorisme, waarmee hij de Nederlandse bevolking angst heeft willen aanjagen. Ook zou bij de aanslag die hij aan het voorbereiden was een aanzienlijk aantal slachtoffers zijn gevallen. Het Openbaar Ministerie eiste acht jaar cel tegen de man.

De terreurverdachte zelf ontkende dat hij een aanslag wilde plegen. Hij zou het IS-materiaal gelezen en bekeken hebben voor ‘onderzoek’. Het vuurwerk was bestemd voor de verkoop en de kalasjnikov wilde hij niet gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse terreurverdachte krijgt 4 jaar cel
Sluiten