Job Halkes
Job Halkes Binnenland 7 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Rotterdam wil met app en boetes sistuig aanpakken

Onder meer met een app wil de gemeente Rotterdam vanaf januari seksuele straatintimidatie gaan aanpakken. Dat schrijft wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid) in een brief aan de gemeenteraad. Vanaf 1 januari kunnen sissers en naroepers rekenen op een boete van het Openbaar Ministerie.

Speciale meldapp

De eerste drie maanden wordt er gewaarschuwd, zo stelt Eerdmans. „Door de gemeente, het OM en politie worden nadere afspraken gemaakt over de handhaving en afhandeling van overtredingen van het verbod.” Meerderjarigen kunnen rekenen op een boete. „We onderzoeken nog of overtredingen door minderjarigen via bureau HALT kunnen worden afgedaan.”

Om de klachten over seksuele straatintimidatie beter in kaart te kunnen brengen komt er een speciale app voor vrouwen. „Daarmee kunnen vrouwen op een laagdrempelige manier melding maken”, aldus Eerdmans. „Op basis van de meldingen die binnenkomen via de app wordt meer inzicht verkregen in de aard van de seksuele straatintimidatie en waar het plaatsvindt.” Ook wordt social media ingezet om potentiële daders te waarschuwen en slachtoffers op te roepen om zich te melden.

Preventie

Naast de app en een campagne komt er ook aandacht op scholen voor het onderwerp. Leraren en jongerenwerkers worden opgeleid om het fenomeen te herkennen en te leren wat ze kunnen doen om zowel daders als slachtoffers te helpen. Eerdmans: „Preventie is een belangrijk onderdeel van het programma.”

Mocht de pilot om seksuele straatintimidatie aan te pakken werken, dan wil de gemeente kijken of ook andere vormen van straatintimidatie op deze manier zijn aan te pakken. Overigens moet de gemeenteraad nog wel instemmen met het aanpassen van de APV. Eerdmans laat ook weten dat er in het najaar onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de aanpak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdam wil met app en boetes sistuig aanpakken
Sluiten