Job Halkes
Job Halkes Binnenland 8 nov 2017

In elke Rotterdamse klas twee kinderen mishandeld

In elke Rotterdamse basisschoolklas zitten bijna twee kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dat komt neer op ongeveer 7300 Rotterdamse kinderen, zo blijkt uit cijfers van de gemeente Rotterdam. Verwaarlozing en getuige zijn van huiselijk geweld komen het meest voor.

Lespakket

Om het probleem onder de aandacht te brengen overhandigde verantwoordelijk wethouder Sven de Langen (Jeugd en Onderwijs) deze week op de Vreewijkschool het lespakket ‘Geweld in Huis raakt kinderen’. „Kindermishandeling is nog steeds een van de grootste geweldsproblemen die we in Nederland kennen. Het is heel belangrijk dat scholen er goed op toegerust zijn om te handelen als er signalen van kindermishandeling zijn. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen weten wat kindermishandeling is en dat ze er niet mee rond moeten blijven lopen. We willen ze er bewust van maken dat er altijd iemand is waar ze hun verhaal bij kwijt kunnen."

https://twitter.com/SchildjeStop_KM/status/927566549719728129

Met het pakket kunnen scholen aandacht besteden van het probleem in aanloop baar de week tegen de kindermishandeling, die van 20 tot 26 november op de planning staat. Landelijk ligt het gemiddelde op één kind per klas. In Rotterdam ligt dat hoger omdat de stad relatief veel inwoners heeft met een lage opleiding en er meer armoede is. Volgens de gemeente moeten leraren ook alert zijn op signalen. De campagne is er dan ook op gericht om kinderen aan te moedigen zich te melden bij hun leraar of vertrouwenspersoon.

Overigens gaat het niet alleen om lichamelijke mishandeling, maar ook psychische. Een aantal voorbeelden van kindermishandeling zijn seksueel geweld en chantage via social media. Maar ook het geestelijk vernederen en uitschelden van kinderen kan verstrekkende gevolgen hebben. Een andere vorm van kindermishandeling is verwaarlozing, waarbij kinderen onvoldoende te eten en te drinken krijgen of in kapotte kleding rondlopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In elke Rotterdamse klas twee kinderen mishandeld
Sluiten