Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Binnenland 3 nov 2017 / 09:10 uur

Gevaarlijke honden alleen met muilkorf naar buiten

In Rotterdam mogen pitbullachtige honden straks alleen nog met een muilkorf de straat op. Daarmee wil de gemeente gevaarlijke honden in toom houden.

Tot nu toe kon er alleen maar ingegrepen worden nadat het was misgegaan en dat is krom, vindt wethouder van Veiligheid Joost Eerdmans. „Landelijk zijn ze laks met nieuwe regels, maar ik ga niet wachten totdat er weer een kind is gebeten. Dan lopen we maar het risico dat we worden teruggefloten door de rechter."

21 rassen

Met de nieuwe wetgeving moeten 21 soorten honden direct een muilkorf op als ze buiten zijn. Voorbeelden zijn de pitbull, de rottweiler en de bull mastiff. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een klem op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.

Er komt ook een meldpunt waar buurtgenoten melding kunnen maken van een vervelende hond. Als de hond inderdaad gevaarlijk blijkt, moet deze een bekslot dragen. Een gemelde hond hoeft niet op de eerdergenoemde lijst van soorten te staan. Daarnaast mogen gebiedscommissies plekken aanwijzen waar bepaalde honden niet mogen komen, zoals speeltuinen en winkelstraten.

Gevaarlijke honden alleen met muilkorf naar buiten
Wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. / ANP

Niet wachten

Officieel moet Eerdmans wachten op een lijst van gevaarlijke honden van het ministerie van Landbouw. Dat wil de politicus van Leefbaar Rotterdam echter niet, zo vertelt hij. „Als de hazen te langzaam lopen, dan beginnen we gewoon. Ik wil niet dat nog een kind gebeten wordt omdat de minister te laks is."

De wethouder wil ook de mogelijkheid hebben om honden af te pakken. Daar is nog geen landelijke wet voor. „Maar misschien moeten we ook daarin brutaal zijn en het gewoon doen."

Acht BOA’s gaan de nieuwe regels handhaven en krijgen daarvoor een extra cursus. De boete voor het naar buiten laten van een gevaarlijke hond zonder muilkorf bedraagt 230 euro. Ook krijgen de controleurs een chipscanner. Een baasje van een hond zonder chip kan rekenen op een boete van 90 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevaarlijke honden alleen met muilkorf naar buiten
Sluiten