Merel Driessen
Merel Driessen Binnenland 20 okt 2017 / 14:00 uur

VUmc waarschuwt patiënten voor schurft

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft een groep patiënten gewaarschuwd dat ze moeten letten op de symptomen van schurft. In het ziekenhuis lag een patiënt met een zeer besmettelijke vorm van de huidziekte. Volgens het ziekenhuis zou er ook een toename van het aantal mensen met schurft zijn in Amsterdam.

Ruim duizend patiënten

Op het advies van de GGD Amsterdam heeft het VUmc besloten de patiënten door middel van een brief in te lichten. Het gaat om de patiënten die op dezelfde dag in dezelfde polikliniek zijn geweest als de besmette patiënt. Volgens NU.nl gaat het om 1.100 patiënten die zijn gewaarschuwd.

Het VUmc legt uit dat de kans klein is dat een patiënt besmet is geraakt, maar dat het wel mogelijk is. De medische term voor schurft is scabiës. Het is een infectie van de huid die veroorzaakt wordt door een schurftmijt. Schurft is besmettelijk. Het is geen ernstige ziekte maar wel erg vervelend, legt het VUmc uit.

Symptomen

Een van de belangrijkste klachten van schurft is jeuk. Die neemt in de loop er dagen toe. Bij warmte, als je bijvoorbeeld in bed ligt, is de jeuk het hevigst. Bij de zeer besmettelijke vorm van schurft (scabiës crustosa) loop je al risico als je in dezelfde ruimte bent als degene die besmet is. De minder besmettelijke vorm van schurft kun je pas krijgen als je minimaal 15 minuten huidcontact met een besmet persoon hebt gehad. De meeste besmettingen van deze vorm vinden dan ook plaats via seksueel contact.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VUmc waarschuwt patiënten voor schurft
Sluiten