Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 12 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Oldtimerbezitters weer vol gas de milieuzone in

De frustratie is ongeveer even groot als de blijdschap bij old timer bezitter Joris Rockx. Woensdag maakte de rechter van de Raad van State bekend dat de gemeente Rotterdam de bezitters van oude benzineauto’s geen boete mag geven als ze de milieuzone in rijden.

Derde overwinning

Rockx, eigenaar van een hagelwitte Renault ‘Bestel’ uit 1984 die op LPG en benzine rijdt, had niet anders verwacht. „Dit is de derde overwinning voor ons op rij. Eerst oordeelde de bezwaarschriftencommissie van de gemeente al dat onze oude auto’s niet zo vervuilend zijn dat de lucht er in de stad slechter van wordt. Maar daarna zei ook de rechtbank Rotterdam dat. En nu zegt de rechter van de Raad van State dat de gemeente dat oordeel niet mag negeren.”

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter is nog maar een voorlopige. Als het hoger beroep van de gemeente tegen de maatregel van de rechtbank Rotterdam om oude benzineauto’s toch toe te laten dient, kan dat veranderen. „Maar ik ben tamelijk zeker van mijn zaak”, zegt Rockx. „Ik heb uitgezocht wat de uitstoot van mijn auto is en weet dat de bijdrage aan de vervuiling van de lucht minimaal is.”

Raad van State: Oude benzineauto mag milieuzone in. Een Rotterdamse burger heeft gelijk gekregen van de Raad van State,…

Gepostet von Stichting Rotterdamse Klassiekers am Mittwoch, 11. Oktober 2017

Hij neemt er een biertje op, om ‘t te vieren. Maar hij is ook boos. Wethouder Pex Langenberg (D66) van mobiliteit heeft de eerdere uitspraak van de Rotterdamse rechter gewoon genegeerd, zegt hij. „Maar een paar partijen waaronder PvdA en VVD kwamen daartegen in opstand. De meerderheid van de gemeenteraadsleden liet de wethouder zijn gang gaan. Terwijl zij hem moeten controleren! Dat hebben ze niet gedaan. Dat vind ik misschien nog wel het ergste.”

De Raad van State oordeelde gisteren in het kort geding van een Rotterdamse old timer bezitter tegen het besluit van de gemeente om oude benzineauto’s vanaf september toch te weren, dat dit niet kán. De gemeente móet het hoger beroep afwachten en de old timertjes toelaten.

Kritiek uit de raad

„Wethouder Langenberg had zelf ook wel kunnen bedenken dat de Raad van State hem terug zou fluiten”, zegt VVD-raadslid Jan Willem Verheij. „Als de rechter een uitspraak doet, moet je je daaraan houden. Langenberg slaat door in het najagen van symbolen. Hij lijdt nu voor de zoveelste keer gezichtsverlies.”

„Ik vind het raar dat een partij als D66 een uitspraak van de rechter negeert”, reageert Niels van Ham, trotse eigenaar van een grijze Mini uit 1978 en voorzitter van stichting Rotterdamse klassiekers die een proces aanspant om de milieuzone in te mogen. „D66 vindt de rechtsstaat toch zo belangrijk? Waarom luistert die partij zelf dan niet naar de rechter?”

Van Ham heeft gehoord van een bron binnen de Raad van State dat het hoger beroep dit voorjaar plaats vindt. „Ik heb gehoord dat er zeven verhuisdozen met documenten zijn binnengekomen die ze nog helemaal door moeten ploegen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oldtimerbezitters weer vol gas de milieuzone in
Sluiten