Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 17 okt 2017 / 10:26 uur

Familie woedend na doodtrappen Maikel

Woest is de broer van de doodgetrapte Rotterdammer, Maikel Rasoelbaks (44) op eigenaar André B. van Café Playa aan de 2e Rosestraat in Rotterdam-Feijenoord. „Hij heeft gewoon staan kijken terwijl ze mijn broer dood schopten”, zegt Boyke Rasoelbaks. „Hij had de politie moeten bellen. Maar dat heeft hij expres niet gedaan. Omdat die dan zou ontdekken dat hij nog open was, terwijl het al half drie ’s nachts was en hij om twee uur moet sluiten. Dan zou hij zijn vergunning kunnen verliezen.”

In coma

In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juli schopten Roy B. en zijn zoon Deepak Maikel dood. Keer op keer stampten ze met hun schoenen op de keel, nek en schedel van Maikel, tot hij in coma raakte. Daar kwam hij niet meer uit. Een week later stierf hij aan hersenletsel in het Erasmus Medisch Centrum.

Zijn oudere broer Boyke kan er met zijn verstand niet bij. Hij heeft zelf een horecazaak gehad, en weet, zo zegt hij, dat de eigenaar van Playa al lang dicht had moeten zijn toen ze Maikel doodschopten. Of hij had een ‘verlaatje moeten aanvragen’ – een vergunning om een keertje de hele nacht open te mogen zijn. „Maar dat had hij niet gedaan. Daarom heeft hij de politie niet gebeld.”

Klap in gezicht

De dag na de fatale vechtpartij sloot burgemeester Aboutaleb café Playa meteen voor twee weken. Om herhaling te voorkomen, eiste hij vervolgens dat Playa nog drie maanden dicht zou blijven. Dat de kortgedingrechter besloot dat het café weer open mocht na zes weken, steekt Rasoelbaks verschrikkelijk. „Een klap in mijn gezicht. Mijn broer is pal voor Playa doodgeschopt. Hij lag op straat, nog geen acht meter van de ingang van Playa. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar, Andre B., dat zijn gasten daar veilig kunnen lopen. En dat kunnen ze niet. Dit kan elke dag weer gebeuren.”

Maar volgens de advocaat van Andre B. heeft Playa niets met de ruzie te maken, omdat deze volgens hem zo’n honderd meter verderop ontstaan is, terwijl de horecaregels van de gemeente voorschrijven dat de zaak verantwoordelijk is voor incidenten binnen een straal van 25 meter. Dat zou blijken uit camerabeelden die aan de kortgedingrechter overhandigd zijn.

Voor de deur

Maar die heeft de familie niet gezien. Volgens de neef van Maikel, Anwar, begon de ruzie met een flauwe opmerking tegen Deepak terwijl hij voor de shoarmatent naast café Playa met een meisje stond te praten, binnen die straal van 25 meter dus. „Ik reed langs met de auto en schreeuwde voor de grap dat hij dat meisje met rust moest laten. Ik kende haar en zij moest er om lachen. Maar Deepak niet. Die werd boos. Hij was heel erg dronken, liep naar me toe terwijl ik nog in de auto zat en rukte de bril van mijn gezicht. Die hij over het dak van de auto gooide.”

Daarop ging Anwar Playa in om de vader van Deepak te halen, Roy. In de hoop dat hij Deepak zou kalmeren. Maar Roy was ook agressief, zegt een ooggetuige die klappen opliep toen hij Roy probeerde te weerhouden van een vechtpartij. „Mogelijk had hij een pilletje geslikt”, zeggen familieleden. „Hij was de laatste tijd vaker agressief.”

Moeder beledigd

Daarna liep Maikel, die ook in Playa was, met Anwar naar de auto om naar huis te gaan maar in plaats daarvan bleek Maikel een vleesmes in zijn auto te hebben, zegt Rasoelbaks, waarmee hij plots terug wilde naar Roy. „Omdat die onze overleden moeder beledigd had met een scheldwoord.” „Maar Roy is veel sterker”, zegt de ooggetuige. Die pakte dat mes meteen van Maikel af, stak een vriendin van Maikel diep in haar arm en trapte Maikel samen met Deepak dood.

Dat Roy doorsloeg die nacht tegen Maikel heeft niets te maken met de relatie die hij heeft gehad met de dochter van een zus van Maikel en Boyke, benadrukt Boyke Rasoelbaks. „Maar Maikel bemoeide zich daar niet mee, nooit.” Samen met het nichtje van Rasoelbaks heeft Roy een zoon en dochter van 9 en 13 jaar. Ook dat speelt volgens hem geen rol. „Zij voedt de kinderen alleen op.”

‘Zaak was half drie ’s nachts wel open’

Afgelopen week hoorde de algemeen bezwaarschriften commissie van de gemeente Rotterdam de eigenaren van Playa. Zij willen dat burgemeester Aboutaleb de eis om drie maanden te sluiten laat vallen. Zij betogen dat niemand de zaak dronken verliet. Dat zou blijken uit op camerabeelden waarop te zien is dat „iedereen rechtuit loopt en normaal kan praten”. Volgens hen was de zaak gesloten toen de vechtpartij uitbrak. Maar uit het politiedossier blijkt volgens Rasoelbaks dat dit niet klopt. „Op foto’s is te zien dat om half drie ’s nachts gasten in en uit lopen, ook al zijn de rolluiken al naar beneden.”

Dinsdag moeten Deepak en Roy B. voor de strafrechter komen. De officier van justitie beschuldigt hen van het opzettelijk van het leven beroven van Maikel Rasoelbaks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Familie woedend na doodtrappen Maikel
Sluiten