Sanne van Rij
Sanne van Rij Geld & Carrière 17 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Flexwerk is een feestje, tot je een kind of huis wil

Het wordt vaak geroepen: millennials zouden het belangrijk vinden om flexibel aan de bak te kunnen. Die stroom aan e-mails op kantoor beantwoorden? Soms. Maar het moet óók in die koffietent om de hoek kunnen. Toch kleven er ook een hoop nadelen aan die vrijblijvendheid, blijkt uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Het lijkt voor sommigen misschien een droom: niet elke dag vertoeven op je vaste kantoorplek, maar aan de slag wanneer en waar jíj wil. Af en toe switchen van baan, soms naar het buitenland voor een losse klus: hoe uitdagender, hoe beter. Toch liegen de resultaten van onderzoek ‘Voor de zekerheid’ er niet om: zo zou flexwerken niet alleen negatieve financiële gevolgen kunnen hebben, maar ook psychologische.

Eigen baas, maar wel onzeker

In het rapport wordt onderzoek gedaan naar de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt en de gevolgen die de ontwikkeling kan hebben voor de economie en samenleving. Volgens het onderzoek zijn steeds meer mensen graag ‘eigen baas’, maar krijgen ze daar flink wat onzekerheid voor terug. Tijdelijke contracten zouden niet tot dynamiek leiden, maar juist onzekerheid en een gebrek aan erkenning in de hand werken: daarnaast kan het voor financiële stress zorgen, wat uiteindelijk tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Huisje-boompje-beestje? Nu nog niet

Met het oog op de toekomst kan flexwerken leiden tot uitstelgedrag – want ja, kan je die hypotheek of kinderen überhaupt wel financieren? Volgens het rapport zou je minder snel risico’s durven nemen als flexwerker, zowel op werk- als privégebied. Met flexibiliteit is niet altijd wat mis, maar met doorgeschoten flexibiliteit wel, als het aan de WRR ligt: een zekere mate van vastigheid zou de inkomensgelijkheid, financiële stress, en levenslooponzekerheid waar vooral jongvolwassenen last van hebben, zonder twijfel verkleinen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.